Kolač sa kokosom i kremom od vanilije
Sočan, kremast i preukusan.
Ako volite kolače s kokosom, ovaj recept morate isprobati.
Pripremit ćete savršeno sočan, kremast i preukusan kolač
Sastojci:
Biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 230 g šećera
- 50 g kokosovog brašna
- 100 g brašna
- pola praška za pecivo
- 2 dcl mlijeka
Krema:
- 6 žumanjaka
- 1 litra mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 4 žlice brašna
- 15 žlica šećera
- 150 g margarina
- 2 dcl slatkog vrhnja
Dodatno:
- kokos za posipanje
Priprema:
Bjelanjke mutiti u čvrst snijeg, postepeno dodavati šećer i još kratko mutiti mikserom.
Dodati kokos i brašno pomiješano s praškom za pecivo i promiješati pjenjačom.
Smjesu za biskvit izliti u namašćen pleh dimenzija 35×20 cm (ili sličnih dimenzija) i peći na 180 C.
Pečen biskvit izbosti viljuškom i preliti s 2 dcl vrelog mlijeka.
Žumanjke miksati sa šećerom, dodati puding, brašno, šećer i 2 dcl mlijeka . Smjesu sjediniti
Ostatak mlijeka (8 dcl) prokuhati pa dodati smjesu od žumanjaka i kuhati da se krema dobro zgusne.
U hladnu kremu dodati izrađen margarin.
Posebno izmiksati 2 dcl slatkog vrhnja i dodati u kremu. Sve lagano sjediniti s pjenjačom.
Kolač posuti kokosom.
Kokos je plod budućnosti
Kokos je plod budućnosti: Evo šta sve liječi ova magična biljka!
Pored toga što je dodatak jelima i kolačima, kokos je nezamjenjiv u terapiji i prevenciji mnogih oboljenja
Kokosovo jezgro, kokosova voda, brašno, ulje proizvodi su koje koristimo u ishrani, u kozmetičke svrhe, ali i kao lijek.
Blagotvorna i lekovita svojstva kokosa poznata su još od II svjetskog rata, a verovatno i ranije, ali se tek u novije vreme saznalo za sve lekovite karakteristike koje kokos poseduje, a koje su od ogromnog značaja za zdravlje ljudi.
Plod kokosa ili kokosov orah u svežem obliku jedan je od najvećih izvora vitamina i minerala.
Istina, na našem podneblju ne nalazi se tako često u sirovom obliku, ali su zato derivati kokosa itekako prisutni na našem tržištu.
Kokos je namirnica veoma bogata proteinima, a pored toga poseduje i visok sadržaj kalijuma, fosfora, mangana, vitamina C, gvožđa, cinka i selena koji je važan za pravilan rad tiroidne žlezde.
Takođe, kokos obiluje biljnim vlaknima, koja doprinose gastrointestinalnom zdravlju i probavi.
autor: http://mojakuhinja.net/faktormagazin.ba