NEVJEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Mjesto korišteno za ritualna okupljanja

NEVJEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Mjesto korišteno za ritualna okupljanja

U Novom Selu kod Bijeljine nastavljeno je arheološko iskopavanje grobne humke sa više nivoa, koje je započelo 2018. godine, a koje Muzej Semberije realizuje u saradnji sa Austrijskim arheološkim institutom, rekla je novinarima Snježana Antić, arheolog Muzeja Semberije.

Ona je navela da je ove godine rađeno iskopavanje zapadne polovine humke koja je jedna od većih na prostoru Novog Sela, u neposrednoj blizini nalaze se još dvije humke.

„Ove godine smo kopali površinu 20 puta 40 metara, znači ukupno 800 metara kvadratnih i uglavnom su potvrđeni rezultati iz 2018. godine. Ove godine smo pronašli dosta keramike i jedan srednjovjekovni grob iz perioda eneolita“, rekla je Antićeva novinarimaa.

Mario Gavranović iz Austrijskog arheološkog instituta rekao je da je novoselsko nalažište važno, jer grobne humke na području Semberije do sada nisu bile istraživane, te niko nije znao o čemu se tu radi dok nisu započela istraživanja.

„Ustanovili smo da su uzvišenja u ovoj ravnici kroz dugi vremenski period korištena za mjesto za ritualna okupljanja, mjesto ukopa. Riječ je o najstarijoj fazi između 3.000 i 2.800. godina prije nove ere. To je takozvana badenska kultura i imamo mnogo materijala ovdje iz tog perioda“, rekao je Gavranović.

On je naveo da je u srednjem bronzanom dobu u vremenu 17. i 18 vijeka prije nove ere ovdje sahranjen jedan pokojnik.

Bilo bi važno, dodao je on, da se to istraži jer je projektovan novi put koji će tim dijelom proći, a to nalazište će biti zauvijek uništeno.

„To nam je sad prioritet da istražimo u što kraćem roku“ rekao je Gavranović.

Direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica rekao je da se ovaj projekat iskopavanja privodi kraju, a ljudima koji su „lavovski“ radili mjesec dana na teškim, pretoplim uslovima, posebno je zahvalio.

„Ova termin nije zgodan za arheološka istraživanja, to se radi u proljeće ili jesen, ali dalja zahvalnost svima koji su pomogli na iskopavanju, posebno vojnicima Oružanih snaga BiH“, rekao je Koprivica.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.