Redovno vježbanje jače od virusa

Redovno vježbanje jače od virusa

Redovno vježbanje smanjuje mogućnost smrtnog ishoda od zaraznih bolesti kao što je kovid 19 za više od jedne trećine, a za čak 31 odsto smanjuje mogućnost infekcije, navodi se u najnovijoj studiji, prenosi „Skaj njuz“.

U prvoj studiji koja povezuje fizičku aktivnost i imunitet na kovid 19 navodi se da ljudi treba da vježbaju 30 minuta dnevno, pet dana sedmično ili 150 minuta sedmično. Potrebno je da ih vježbe bar malo ostave bez daha.

Preporučene aktivnosti uključuju šetanje, trčanje, vožnju biciklom i vježbe jačanja i snage.

Takva fizička aktivnosti čini vakcine čak do 40 odsto efikasnijim, saopštio je međunarodni tim istraživača predvođen Univerzitetom Glazgov Kaledonijan.

Naučnici su zaključili da preporučen obim bježbi može da rezultira 31 odsto manjim rizikom od zaraznih bolesti kao što je kovid 19 i 37 odsto manjim rizikom od smrtnog ishoda od zarazne bolesti kao što je kovid 19,kao i povećanjem efikasnosti vakcine protiv virusnih oboljenja.

Vođa projekta profesor Sebastijan Častin rekao je da su utvrdili da fizička aktivnost jača prvu liniju odbrane imunog sistema i veću koncentraciju ćelija imuniteta.

„Ovo istraživanje od velikog značaja može da pomogne u smanjenju broja infekcija virusom korona i broja smrtnih ishoda“, rekao je on.

Častin je rekao da je ovo prvo istraživanje koje dokazuje da redovna fizička aktivnost štiti od zaraznih bolesti.

„Utvrdili smo da redovno vježbanje kada ostanete bez daha jača vaš imunitet na zarazne bolesti za 31 odsto i povećava broj imunih ćelija u tijelu u prvoj liniji odbrane, što je sluzokožni mukozalni sloj antitijela“, rekao je on.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.