RUSI OPET PRVI: Registrovali vakcinu „Sputnjik Lajt“, cijena manje od 10 dolara

RUSI OPET PRVI: Registrovali vakcinu „Sputnjik Lajt“, cijena manje od 10 dolara

Jednokomponentna vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Lajt“ registrovana je u Rusiji, a njena efikasnost iznosi 79,4 odsto, što je više nego kod mnogih vakcina sa dve doze, saopštio je ruski Fond za direktne investicije (RFPI)

Efikasnost jednokomponentne vakcine iznosi 79,4 odsto od 28. dana nakon imunizacije. Stopa efikasnost od oko 80 odsto premašuje stope efikasnost mnogih vakcina koje zahtevaju dvije doze“, navodi se u saopštenju, javlja Tanjug.

Precizirano je da je procjena efikasnosti izvršena na osnovu podataka Rusa koji su primili samo jednu dozu u okviru programa masovne vakcinacije i koji iz bilo kog razloga nisu dobili drugu dozu u periodu od 5. decembra 2020. do 15. aprila 2021. godine. Prema laboratortijskim istraživanjima centra „Gamaleja“, vakcina „Sputnjik Lajt“ je efikasna protiv svih novih sojeva virusa korona, dodaje se u saopštenju Fonda.

„Nisu registrovane ozbiljne neželjene reakcije nakon imunizacije vakcinom ‘Sputnjik Lajt’“, precizirano je iz Fonda.

Vakcina „Sputnjik Lajt“ je prva komponenta vakcine „Sputnjik Ve“ – rekombinantni adenovirusni vektor čoveka 26. serotipa (rAd26).

Ne zahtjeva specijalne uslove za čuvanje i logistiku, a cijena je pristupačna – manje od 10 dolara, prenosi Sputnjik.

Šema primjene sa jednom dozom omogućava da se za kratko vreme vakciniše veliki broj ljudi.

Šef RFPI Kiril Dmitrijev je istakao da „Sputnjik Ve“ ostaje glavno sredstvo za vakcinaciju protiv korone u Rusiji, dok će se jednokomponentna vakcina „Sputnjik Lajt“ izvoziti u inostranstvo.

Ruski fond saopštava da je prvu dozu vakcine „Sputnjik Ve“ širom svijeta primilo više od 20 miliona ljudi do 5. maja.

Pritom, nisu zabilježeni slučajevi moždane sinovenske tromboze (Cerebral Venous Sinus Thrombosis, CVST)“,precizirano je u saopštenju.

Ističe se da proizvodnja vakcine ispunjava najstrožije standarde sa temeljnom procedurom sa četiri faze prečišćavanja vakcine.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.