POZIV HRONIČNIM BOLESNICIMA: Iskoristite pravo na dobrovoljnu vakcinaciju

POZIV HRONIČNIM BOLESNICIMA: Iskoristite pravo na dobrovoljnu vakcinaciju

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo pozvali su hronične bolesnike, ratne vojne invalide i osobe sa invaliditetom da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv virusa korona.

Kada je riječ o hroničnim bolesnicima, poziv se odnosi na lica sa hroničnim oboljenjima/stanjima koja predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme virusa korona, komplikacija ili smrtnog ishoda.

Među tim oboljenjima/stanjima su hronična bolest pluća /astma, bronhiektazije, hronična opstruktivna bolest pluća, cistična fibroza, intersticijalna bolest pluća, plućna hipertenzija/, imunokompromitovane osobe /HIV, maligne bolesti, stanje nakon transplantacije organa/tkiva, primarne imunodeficijencije/.

Među njima su i lica oboljela od dijabetesa melitus tip jedan ili dva, zatim sa kardiovaskularnim oboljenjima /kao srčana insuficijencija, koronarna arterijska bolest, kardiomiopatija, hipertenzija/, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Tu je još i hronična bolest bubrega/uključujući osobe na hemodijalizi, hronična bolest jetre, neurološka stanja /multipla skleroza, Parkinsonova bolest, miastenija gravis, bolest motornih neurona/, demencija, Daunov sindrom, moždani udar/cerebrovaskularne bolesti, gojaznost /BMI veći od 30/ te talasemija, anemija srpastih ćelija.

Iz resornog Ministarstva su istakli da ovaj redoslijed oboljenja/stanja ne označava stepen rizika bolesti/stanja.

Svi pozvani treba da imaju mjesto prebivališta u Republici Srpskoj, a ukoliko žele da ostvare mogućnost imunizacije treba da se jave timovima porodične medicine radi evidentiranja.

Vakcinacija ovih prioritetnih grupa stanovništva biće organizovana u nadležnim domovima zdravlja, što su pojedini već počeli da provode.

Dinamika vakcinacije u domovima zdravlja, kako je istaknuto, zavisi od organizacije rada zdravstvene ustanove, strukture populacije, odnosno brojnosti prioritetnih grupa, isporuka vakcina.

Vakcinacija za lica iz ovih kategorija stanovništva koja su registrovana u privatnim timovima porodične medicine biće organizovana u domu zdravlja u gradu/opštini u kojem se nalazi privatna ambulanta na način da ta ambulanta prikupi podatke građana koji se prijave u skladu sa ovim pozivom i dostavi ih nadležnom domu zdravlja.

„Domovi zdravlja u Republici Srpskoj u obavezi su da prihvate i prijave lica koja nisu registrovana u timovima porodične medicine u Republici Srpskoj, a imaju prebivalište na teritoriji opštine ili grada za koju je dom zdravlja nadležan“, naglasili su iz Ministarstva zdravlja.

Kako se dodaje, građani koji izraze interesovanje za vakcinaciju u skladu sa ovim pozivom, u narednom periodu biće pozvani na vakcinaciju od nadležnog doma zdravlja.

Ministarstvo zdravlja podsjeća da je vakcinacija navedenih prioritetnih grupa stanovništva dio druge faze vakcinacije građana protiv virus korona u Srpskoj koja je u toku, a u kojoj se već vakcinišu stariji od 65 godina.

Naglašeno je da će u skladu sa Planom vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj vakcinacija biti nastavljena prema planiranim fazama i prioritetima.

Naredna faza obuhvatiće osobe na poslovima od javnog značaja /radnici u obrazovanju, policiji, medijski radnici, inspektori i drugi/, napomenuli su iz Ministarstva zdravlja.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.