KAKAV TI JE ORGAZAM, TAKAV TI JE ŽIVOT!

KAKAV TI JE ORGAZAM, TAKAV TI JE ŽIVOT!

Kao vrhunac seksualnog doživljaja, orgazam predstavlja široku lepezu osjećaja i senzacija. Vilhelm Rajh (1897-1957) njemački psihijatar i psihoterapeut, među prvima se bavio seksualnošću i pokušajem definisanja orgazma, a njegova glavna teorija odnosila se na to da se represivnim vaspitanjem u ljudima stvara nešto kao „oklop“ što onemogućava slobodan tok energije unutar tijela.

 

On orgazam definiše kao „sposobnost prepuštanja toku životne energije bez ikakvih kočnica, spsosobnost potpunog pražnjenja cjelokupnog zaježenog seksualnog nadražaja kroz nevoljno prijatno grčenje tijela“. Različite karakterne strukture ljudi različito reaguju na orgazam. Neki ne mogu da ga podnesu, neki reaguju impulsivno agresivno, neki tugom ili strahom, neki radošću. U opisima orgazma uočavaju se drastične razlike pa tjelesni psihoterapeut Ljiljana Klisić u knjizi „Telesna psihoterapija – do orgazma i dalje“ predlaže sljedeću klasifikaciju: primitivni, nezreli i zreli orgazam.

Primitivan orgazam

Karakteriše ranu fazu razvitka čovječanstva i nivo svijesti blizak životinjskom. Ovu vrstu orgazma najmanje karakteriše svjesno uživanje, jer je riječ o prostom pražnjenju i ne mora postojati osjećaj ljubavi prema partneru. Muškarac sa ovakvim orgazmom ne može da učini ženu srećnom. Primitivni orgazam karakteriše neselektivno prepuštanje svakom partneru, požuda usmjerena samo ka zadovoljenju seksualnog instinkta i pažnja usmjerena samo na seksualne organe. Čovjek je u kontaktu sa instinktima i prirodnim silama, a ospeg svijesti je sužen. Orgazam traje 3-4 sekunde.

Nezreli orgazam

Kod nezrelog orgazma dominantna je usredsređenost na sebe, a zanemarivanje ljudskosti partnera. Partner se doživljava kao objekat koji treba samo da zadovolji naše potrebe. Zadovoljstvo je ili limitirano ili potpuno blokirano. Dijeli se na narcisoidni orgazam, perverzije i blokirani orgazam. Narcisoidni orgazam prati osjećanje ominpotencije i ubjeđenje „ja sam centar svijeta“.

Nezreli orgazam traje od 6 do 10 sekundi. Kontarkcije su brže, stežuće i plitke. Zadovoljstvo se osjeća samo u genitalnoj zoni, a ne u cijelom tijelu. Nema punog kontakta, bliskosti i prihvatanja između partnera. Neke opšte karakteristike kod muškaraca sa ovakvim orgazmom: dokazivanje muškosti kroz „trošenje žena“, muči ga osjećanje manje vrijednosti i ubijeđen je da sve žene čeznu za „velikim“ (uvijek većim od njegovog), prezire žene i želi samo da ih ponizi seksom. Kod žena: sramežljivost i ustezanje, blokira se tok energije i prepuštanja, seksu se predaje racionalno (seks joj je više u glavi nego među nogama), seks je ili samo traženje orgazma ili oblik robne razmjene (nagrada za pažnju, traženje potvrde za svoju privlačnost, mito).

Zreli orgazam

Kod zrelog orgazma postoji mnogo više zadovoljstva koje onda donosi osjećaj ostvarenosti, ljubavi, prihvatanja i ispunjenja. Pored fizičke privlačnosti među partnerima postoji i neki vid ljubavi i prihvatanja. Tok energije se uspostavlja u celom tijelu i razmjenjuje se nježnost i ljubav sa partnerom. Pored otvaranja prema drugoj osobi, orgastično pražnjenje omogućava snižavanje nagomilanih stersova, širenje zadovoljstva po celom tijelu i postizanja stanja duboke relaksacije. Traje od 4 do 10 sekundi. Zreli orgazam definiše se kao sposobnost prepuštanja toku životne energije bez ikakvih kočnica, sposobnost potpunog pražnjenja cjelokupnog zaježenog seksualnog nadražaja kroz nevoljno prijatno grčenje tijela, sa osjećajem veće otvorenosti i ljubavi prema partneru.

Produženi orgazam

Produženi orgazam bi mogao da bude prelazna forma između zrelog orgazma i razvijenih formi. Traje više minuta. Kod ovakovog orgazma se tipovi kontarkcija mijenjaju i kod žena i kod muškaraca. Idući prema ekstazi kontrakcije postaju produžene, sporije i češće. Ličnost sa ovakvim orgazmom ima još bolji kontakt sa sopstvenim osjećanjima, sve je manje nesvjenih procesa u tijelu i psihi. To dovodi i do boljeg, još dubljeg kontakta. Partneri će moći još više da vole i prihvataju jedno drugo, bez obzira što su u potpunosti svjesni mana partnera. Blokade u tijelu nestaju, a tok energije je snažniji i potpun

Ekstatičan orgazam

Za ovu vrstu zadovoljstva kaže se da nas čeka u daljoj (nekima i bližoj) evoluciji, jer je povezano sa razvojem svijesti. Ekstatični orgazam traje više minuta ili sati i predstavlja najintenzivnije, najljepše i najdivnije pozitivno psihološko i duhovno iskustvo koje čovjek može da doživi. Genitalna zona daje samo početni impuls, a partneri osjećaju silnu ljubav i predanost jedno drugom, ali i prožimanje sa cjelokupnom stvarnošću oko njih. Na ovom nivou osoba ne samo što uživa u partneru, nego sagledava partnerovu božansku stranu, i spoznaju božanskog u sebi samom. Ekstazu karakteriše transcedencija i dolazak na viši nivo svijesti, takozvano mistično iskustvo, otkrivanje novog načina postojanja. Taj viši nivo svijesti omogućava i takozvani „orgazam doline“ – višečasovno vođenje ljubavi sa kontrolom orgazma. Partneri idu po ivici orgazma, a sam orgazam je bez konvulzija. Beskonačnost, osjećaj slavlja, savršenstva, ogromnog zadovoljstva, gubitak razlika, vremena, prostora, tjelesnosti, riječi, želja, tuge, grešnosti, doživljavanje senzacija kretanja energije na gore i unutra, sve praćeno osjećanjem spokoja i mira. Između ljubavnika se uspostavlja pun energetski tok i spajaju se na svim niovima, što ih otvara ka sljedećem stepenu.

Nedualni orgazam

Označava stanje jedinstva sa svim što postoji, dostizanje Apsoluta, nivoa Duha. Izlazi se iz okvira vremena, ulazi su u beskonačnost. Metaforično rečeno, to je vođenje ljubavi sa cijelim univerzumom. Više je dugotrajno stanje svijesti nego trenutni doživljaj. Karakteriše ga svjesno jedinstvo sa cijelom prirodom, spokojstvo i osjećaj blaženstva. Dvojstvo se ukida, seksualnost kao privlačenje dva odvojena tijela se ukida i ulazi se u nedulano postojanje.

 

Faktor magazin/Stil.kurir.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.