Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 1 kašika šećera
- 30 g svežeg ili 7 g suvog kvasca
- 250 ml vode
- 1 kašika soli
- 70 + 30 ml ulja
- 700 g brašna + malo da se razvuče
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema:
U toplo mleko stavite kvasac i šećer, pa zatim promešajte i ostavite da odstoji dok vi pripremite ostale sastojke.
U posudu za mešenje stavite brašno i so, pa promešajte.
Dodajte toplu vodu, 70 ml ulja i odstajao kvasac.
Mešajte sve varjačom.
Masa je lepljiva i takva i treba da bude.
Prelijte sa 30 ml ulja i opet mešajte, da to ulje malo prodje sa svih strana.
Ostavite pokriveno da odstoji 20 minuta.
Sada testo vucite na gore rukama, sa sve 4 strane i preklapajte.
Ovo ponovite 5 ili 6 puta, oblikujte loptu, pa testo ostavite da odstoji sat vremena.
Posle sat vremena testo prebacite na radnu površinu, pospite sa malo brašna pa razvucite na debljinu nekih 5 do 7 mm.
Uzmite zatim jedan kalup, veću čašu, ili ovako posudicu kao ja i ivice premažite uljem pa vadite krugove u testu.
Višak testa odmah premesite i ostavite da odstoji i omekša dok vi napravite prvu turu sečenih kifli.
Svaki kolutić testa premažemo sa malo ulja
Uzmite nož, malo i njega pouljite pa u svaki kolut testa secite u cik cak ( kao u videu ).
Kada isečete uhvatite kraj testa, malo stisnite i podvucite sa unutrašnje strane ispod testa, tkao ćete dobiti oblik kiflice.
Ovako radimo sa svim delovima testa i slažemo u pleh.
Dok mi uradimo prvu turu testo koje je ostajalo spremno je da se razvalja.
Isto ponavljamo i sa njim, pa komadić testa koji je osto od pravljenja ovih kolutova premesimo i stavimo pored ostalih.
Njega ćemo na kraju rukama samo razvući u zadnju kiflicu.
Ostavljamo kifle da odstoje 30 minuta.
Pre premazivanja kifli uključimo rernu da se zagreje na 200 stepeni, pa mutimo žumance sa mlekom i premazujemo kifle.
Po želji posipamo sa semenkama.
Nosimo kifle da se peku 20 – 25 minut azavisno koliko pečene ih volimo, od svetlo braon do tamnije.
Po želji pečene premažite maslacem ili uljem, malo ostavite da odstoje pa poslužite.