Tradicionalna banjalučka jela: Donosimo i nekoliko recepata
Pura, cicvara, popara, kvrguša, kozaračka pita i banjalučki ćevap samo su neka od tradicionalnih jela na kojima su stasale brojne generacije na području banjalučke regije, a koja i danas ukusom i mirisom očaravaju nepca putnika namjernika koji u grad na Vrbasu dolaze iz svih krajeva svijeta.
Za onu koja bi savladala pripremu kozaračke pite govorilo se da se može udati.
U mnogim seoskim krajevima ta tradicija zadržala se i do danas
Prema riječima naših baka, cicvara, popara i pura pripremane su od 1918. godine.
To su bila najzastupljenija jela na trpezama u svakoj prilici.
Danas ih pripremamo uglavnom u vrijeme seoskih slava – rekla je Šešićeva i dodaje da su tradicionalne šape pravljene od brašna, jaja i masti bile glavna poslastica u svim svečanim prilikama.
Recepti
Pura
Namirnice:
- 0,5 kg kukuruznog brašna
- 1 litar vode
- 0,06 litara ulja (ili maslo)
- So po potrebi
- Sir, mlijeko ili kajmak po želji
Način pripreme:
U odgovarajući lonac staviti vodu da prokuva, dodati so i ulje.
Kada voda prokuva, malo smanjiti temperaturu i dodati kukuruzno brašno.
U sredini kupole od brašna probiti drvenom varjačom rupu kroz koju će voda polako preuzimati brašno i pustiti da se kuva.
Ostaviti pola sata da kuva, zatim energično drvenom varjačom miješati brašno i vodu da se sjedine i pura postane tvrda, da se ne stvore grudvice.
Cicvara
Namirnice:
- 0,5 kg punomasnog sira
- 0,2 litra mlijeka
- 0,2 litra vode
- 0,2 kg kajmaka
- Kukuruzno brašno (bijelo ili žuto) po potrebi
- So po potrebi
Način pripreme:
Vodu i mlijeko sastavite i stavite da prokuvaju, zatim dodajte izmrvljen ili izrendan sir da se otopi.
Kada se sir otopio, dodajte malo-pomalo brašno uz stalno miješanje dok ne dobijete masu gustine poput smjese za palačinke.
Zatim dodajte kajmak i uz stalno miješanje kuvajte dok cicvara ne počne da pušta svoju masnoću.
U kvalitetnoj cicvari treba da bude masnoće da se možete u njoj ogledati.
Popara
Namirnice:
- 0,4 kg stare pogače
- 0,6 litara vode
- 0,1 kg masti
- 0,2 kg tučenog sira
- So po potrebi
Način pripreme:
Staru pogaču isjeći na kocke. Prokuvati vodu i preliti preko kockica hljeba.
Lagano promiješati da pogača upije vodu.
Zagrijati mast i onako vrelu preliti preko pogače i zatim sve posuti tvrdim sirom. Servirati i konzumirati toplo.
Kozaračka pita
- 1 kg brašna
- 2 male kašike soli
- Vode po potrebi
- 0,5 kg mladog sira
- 0,3 kg mladog kajmaka
- 2 jaja
- Prstohvat soli
- Ulja po potrebi
- Mlijeka po potrebi
Preliv:
- 0,3 kg kajmaka
- 3 jaja
- 0,1 kg pavlake
Način pripreme:
U dublju posudu sipati brašno i so, dodavati vodu dok se ne dobije glatko tijesto.
Tijesto dobro izraditi, natrati, oko 10 minuta.
Razdijeliti ga na tri loptice i ostaviti da odstoji pola sata.
Sto posuti brašnom i oklagijom razvući što tanje tijesto. Ostaviti koru da se osuši nekoliko minuta.
Preko kore posuti ulje, zatim ravnomjerno rasporediti fil.
Koru prebaciti s lijeve i s desne strane prema sredini, a zatim motati ukrug.
Pitu peći 25 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
Izvaditi iz rerne i preliti prelivom. Vratiti u rernu i peći još tri minuta.
Kvrguša
Namirnice:
- 1 pile
- 2 jaja
- So
- Mlijeko
- Ulje
- Voda
- Kajmak
- Crveni luk
- Malo maslaca
Priprema:
Brašno, jaja, so, mlijeko, te malo vode dobro izmiješati da se dobije tijesto malo gušće nego za palačinke.
Pile isitniti na manje komade i začiniti po ukusu.
U podmazanu tepsiju nasuti tijesto, pa odozgo poredati isjeckanu piletinu i sitno isjeckani crveni luk, te stavite da se peče.
Ispečenu kvrgušu posuti prelivom od maslaca, kajmaka i mlijeka koji se prethodno malo posoli.
Poslužiti toplo.
Banjalučki bombon
Namirnice:
- Smokve
- Bademi
- Čokolada
Priprema:
Smokva se puni bademom i prelije čokoladom.
Banjalučki ćevap
Namirnice:
- Govedina
- Bravetina
- Tucani bijeli luk
- So
- Biber
Priprema:
Banjalučki ćevap priprema se od mješavine mesa, bravetine i govedine, i to u omjeru 70 odsto govedine i 30 odsto bravetine.
Meso skinuto s kostiju isjeckati ručno satarom i to posebno govedinu, a posebno bravetinu.
Prema starom receptu za deset kilograma mesa potrebno je sat sjeckanja i dodavan je tucani bijeli luk, jedna glavica na 10 kilograma mesa.
Ovako pripremljeno i začinjeno meso miješa se oko pola sata, odnosno sve dok se ne dobije kompaktna masa, koja se potom ostavlja u frižider na oko 12 časova.
Zatim se oblikuju ćevapi dužine pet, a prečnika dva centimetra i prave se kao pločice od po četiri ćevapa u nizu.