ZA ŽIVOTNO DJELO: Nagrada Jovi Radovanoviću

ZA ŽIVOTNO DJELO: Nagrada Jovi Radovanoviću

Vođi grupe „Sedmorica mladih“ Jovi Radovanoviću u Nišu je uručena nagrada za životno djelo koju Nišvil džez festival dodjeljuje najznačajnijim muzičarima u Srbiji.

Zahvaljujući na nagradi Radovanović je rekao da je ona na neki način potvrda da je ono što je radio – radio dobro i da je na dobrom putu.

„Nagrada je, međutim, i obaveza da i sutra morate da budete još bolji. Što se tiče mene i mojih drugara iz ansambla ‘Sedmorica mladih’, siguran sam da smo bili na dobrom putu, a što se obaveze tiče, jedino nam ostaje da što duže uživamo u ovoj nagradi“, rekao je uz smeh Jova Radovanović.

Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević je podsjetio da je grupa „Sedmorica mladih“ krenula kao diksilend bend, ali da je kasnije počela da svira i džez, javio je Sputnjik Srbija.

„Džez je tada bio glavna svjetska muzika i oni su tim putem polako ulazili u svijet šou biznisa, obišli svijet i ušli u Ginisovu knjigu rekorda“, rekao je Blagojević.

Dodao je da je Jova Radovanović kao frontmen benda, bio izuzetno značajan, kako za popularizaciju benda, tako i džeza – prije svega kao svirač klarineta i saksofona, a onda i kao glumac, animator, čovek koji je prosječnom Jugoslovenu približio džez muziku.

Jova Radovanović je karijeru počeo u bendu „Domino“, s kojim je nastupao u amfiteatru Tehnološkog fakulteta. Bend se ubrzo razišao, pošto je većina momaka otišla u vojsku. Radovanović je prešao u grupu „Veseli Bendža“, a potom u „Sedmoricu mladih“.

Muzika „Sedmorice mladih“ zasnivala se prvenstveno na džezu i diksilend muzici, kao i na afroameričkoj duhovnoj muzici. Zajedno sa svim ostalim stilovima, ansambl je ubacio i druge muzičke žanrove, što je odlično prolazilo kod publike, iako ovi muzički žanrovi u periodu od šezdesetih do do osamdesetih godina nisu bili široko popularni.

Prvi ozbiljan angažman u inostranstvu imali su 1962. godine u Siriji, u kojoj su proveli četiri mjeseca. Kasnije su nastupali širom Zapadne Evrope, u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Holandiji, a bili su i prva estradna jugoslovenska grupa koja je imala turneju po Sovjetskom Savezu. Nastupe su imali i u Sjedinjenim Američkim Državama, u Linkoln centru, gdje su predstavljali Radio-televiziju Beograd na danima jugoslovenske televizije.

Za ambasadore jugoslovenske kulture bili su proglašeni 1975. godine. Često su svirali političarima i diplomatama, kao i Josipu Brozu Titu, čiji su česti gosti bili u Karađorđevu. Tokom dugogodišnje karijere snimili su 30 singl i desetak LP ploča.

Pored muzičkih sposobnosti, istakli su se i kao vrhunski zabavljači. Bili su zaštitni znak oba kanala Radio-televizije Beograd, pojavljivali se u porodičnim i zabavnim emisijama i serijama, kao i u filmovima.

Bend se raspao devedesetih godina, a Radovanović je počeo solo karijeru kao zabavljač. „Sedmorica mladih“ su ušli u Ginisovu knjigu rekorda kao ansambl s najdužim stažom od 33 godine.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.