Brza pita od sira topi se u ustima

Brza pita od sira topi se u ustima

Brza pita od sira topi se u ustima i još je bolja nego ona iz pekare

Pita od sira koja opasno konkurira onoj iz pekarnice

Napraviti vučeno tijesto davno je bio veliki gastroizazov, a danas, kad u svakoj trgovini možemo kupiti gotove kore, priprema slanih i slatkih delicija od vučenog tijesta jednostavan je i brz zadatak.

Ako ne znate što biste danas pripremili za ručak, predlažemo slasnu brzu pitu od sira, koja opasno konkurira sirnici iz vaše kvartovske pekare.

Ova je pita gotova za tren oka, korica je hrskava, unutrašnjost se topi u ustima, a za pripremu će vam trebati svega nekoliko minuta.

Brza pita sa sirom – sastojci:
  • 500 g svježeg sira
  • 150 g fete
  • 1 jaje
  • 4 kašike ulja
  • 500 g kora za pite i savijače
  • Sol po želji
  • Sezam po želji
Preliv:
  • 150 ml ulja
  • 150 ml mlijeka
Brza pita sa sirom – priprema:

Pomiješajte ulje i mlijeko kako biste dobili preljev.

Raširite prvu koru i premažite je preljevom.

Preklopite je drugom korom pa i nju premažite preljevom.

Dodajte i treću koru, na nju rasporedite sir pa zarolajte.

Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve kore i sir, a sir stavljajte, kao što je objašnjeno u prvom koraku, na svaku treću koru.

Pite stavite u pleh za pećnicu i izrežite ih na željenu veličinu prije pečenja.

U zdjelu u kojoj je bio sir dodajte ostatak preljeva i sve dobro promiješajte.

Prelijte preko pite, posipajte sezamom i pecite na 200 stupnjeva oko 35 minuta, odnosno dok ne porumeni.

Kako da napravite sir za pitu

Prvi način

Kako svi znamo sitan sir se pravi od mlijeka ili ostataka.

Za prvi recept neophodna su vam dva litra svježeg mlijeka, jedna kašičica limontusa ili tri kašike limunovog soka.

Stavite mleko da provri u odgovarajuću šerpu i kad provri presecite ga limontusom ili limunovim sokom.

Ostavite da provri jedan do dva minuta dok se potpuno ne preseče i skinite s ringle.

Kad se ohladi procjedite i vaš sitan sir je gotov.

Nije teško zar ne?

Drugi način

Stavite litar mlijeka da provri i kad provri presecite ga koficom (0, 5 kg) kiselog mleka.

Ponovo ostavite da se ohladi, nakon toga procedite i po želji zasladite ili posolite dobijeni sitan sir.

autor : zadovoljna.hr  foto : ilustracija

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.