Dobićete veliku količinu, pa kiflice spakujte u plastičnu kutiju sa poklopcem i sutradan ih možete nositi na posao, a djeca u školu za užinu.
Sastojci:
600 g mekog brašna
200 ml mlijeka
30 g svežeg kvasca
100 ml ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1 čaša kisele pavlake (180 g)
1 prašak za pecivo
Za punjenje:
Sir, šunka, ajvar (po želji)
Za premazivanje:
1 jaje za premazivanje
Za posipanje:
Susam ili kim
Priprema:
U toplo mlijeko dodati šećer i kvasac, promješati i ostaviti da nadođe.
U posudu staviti svo brašno, prašak za pecivo, so i rukom promešati.
Dodati kiselu pavlaku i ulje. Sipati nadošao kvasac i umesiti testo.
Po potrebi dodati još malo brašna da se ne lijepi za ruke.
Podeliti testo na 2 jednaka djela.
Oklagijom ih razvući u krugove prečnika oko 50 cm i iseći na 16 delova.
Na početak dužeg dela staviti malo sira ili komadić šunka (a možete oba) i uviti u kiflicu.
Slagati ih u pleh obložen pek papirom.
Količina koja se dobije je za 2 pleha.
Umutiti jaje, premazati kiflice i posuti susamom.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju smeđu boju.
autor: bakina vanglica