Palačinke svi vole, a ovi savjeti će vam pomoći da uvijek ispadnu savršeno.
IZVOR: SHUTTERSTOCK
Palačinke su jedna od najstarijih, ali i najednostavnijih poslastica koje se prave od osnovnih sastojaka.
Naravno, uvijek postoje neke cake koje će vam omogućiti da palačinke savršeno ispadnu, a iskusne domaćice su otkrile koje su to greške koje svi često prave, a lako mogu da se izbjegnu.
Pogrešna tava
Da bi ispale kako treba potrebno je da koristite dobru tavu.
Nemojte je ribati nakon upotrebe, nego isperite vodom i tijesto se neće lijepiti.
Ne koristite dobro ulje
Kada želite da podmažete tavu za palačinke, nemojte da koristite margarin ili puter.
Obavezno je ulje, a ono može da bude po želji.
Koristite kuvaču umjesto miksera
Smjesa za palačinke biće savršena ako sastojke sjedinite kuvačom, a ne mikserom.
Tako će biti mekše, dok sa mikserom možete da pretjerate, pa će palačinke biti gumene i žilave.
Pretjerano miješanje
Koliko god vam djelovalo nelogično, grudvice u smjesi su dobra stvar.
Bitno je da sastojci budu dobro sjedinjeni, a ako se budete trudili da se riješite grudvica, smjesa će opet biti loša, pa će ispasti gumene.
Previše šećera u smjesi
Neke domaćice u smjesu dodaju i vanilin šećer, ali previše ovog sastojka može učiniti da se palačinke lijepe za tavu. Samo budite umjereni.
Premazivanje tave
Tavu lagano premažite uljem četkicom ili ubrusom, a kako biste osigurali da neće biti previše masne možete da dodate malo ruma u smjesu.
Jaka vatra
Palačinke je najbolje pržiti na srednjoj ili nižoj temepraturi.
Pretjerate li s jačinom, ne samo da mogu da zagore, nego mogu da ostanu nepečene u sredini.
Samo se jednom okreću
Palačinke je bolje da dobro provjerite dizanjem jednog kraja iz tave nego da ih okrećete po nekoliko puta jer okretanjem isto mogu da ispadnu tvrde i žilave.
Premalo strpljenja
Nakon što ispržite, ostavite ih da odstoje desetak minuta kako bi omekšale.
autor: Stvar ukusa