GREŠKE KOJE SVI PRAVE KADA SPREMAJU PALAČINKE: Mikser nije potreban, a grudvice su poželjne…

GREŠKE KOJE SVI PRAVE KADA SPREMAJU PALAČINKE: Mikser nije potreban, a grudvice su poželjne…

Palačinke svi vole, a ovi savjeti će vam pomoći da uvijek ispadnu savršeno.
 Savjeti za savršene palačinke
IZVOR: SHUTTERSTOCK

Palačinke su jedna od najstarijih, ali i najednostavnijih poslastica koje se prave od osnovnih sastojaka.

Naravno, uvijek postoje neke cake koje će vam omogućiti da palačinke savršeno ispadnu, a iskusne domaćice su otkrile koje su to greške koje svi često prave, a lako mogu da se izbjegnu.

Pogrešna tava

Da bi ispale kako treba potrebno je da koristite dobru tavu.

Nemojte je ribati nakon upotrebe, nego isperite vodom i tijesto se neće lijepiti.

Ne koristite dobro ulje

Kada želite da podmažete tavu za palačinke, nemojte da koristite margarin ili puter.

Obavezno je ulje, a ono može da bude po želji.

Koristite kuvaču umjesto miksera

Smjesa za palačinke biće savršena ako sastojke sjedinite kuvačom, a ne mikserom.

Tako će biti mekše, dok sa mikserom možete da pretjerate, pa će palačinke biti gumene i žilave.

Pretjerano miješanje

Koliko god vam djelovalo nelogično, grudvice u smjesi su dobra stvar.

Bitno je da sastojci budu dobro sjedinjeni, a ako se budete trudili da se riješite grudvica, smjesa će opet biti loša, pa će  ispasti gumene.

Previše šećera u smjesi

Neke domaćice u smjesu dodaju i vanilin šećer, ali previše ovog sastojka može učiniti da se palačinke lijepe za tavu. Samo budite umjereni.

Premazivanje tave

Tavu lagano premažite uljem četkicom ili ubrusom, a kako biste osigurali da neće biti previše masne možete da dodate malo ruma u smjesu.

Jaka vatra

Palačinke je najbolje pržiti na srednjoj ili nižoj temepraturi.

Pretjerate li s jačinom, ne samo da mogu da zagore, nego mogu da ostanu nepečene u sredini.

Samo se jednom okreću

Palačinke je bolje da dobro provjerite dizanjem jednog kraja iz tave nego da ih okrećete po nekoliko puta jer okretanjem isto mogu da ispadnu tvrde i žilave.

Premalo strpljenja

Nakon što ispržite, ostavite ih da odstoje desetak minuta kako bi omekšale.

autor: Stvar ukusa

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.