Tortilja sa piletinom

Tortilja sa piletinom

Tortilja sa piletinom plus dodatak pikantnih umaka

Recept za zdrav proljetni obrok koji će vas dugo držati sitim.

Kad nemate mnogo vremena za pripremu obroka, a želite da pojedete nešto ukusno i zdravo što će vas dugo držati sitim, neka vaš izbor bude tortilja sa piletinom.

Recept za pripremu ovog jela je toliko lagan da ga iz prvog pokušaja mogu savladati i apsolutni početnici u kuhinji.

Sastojci:
  • 4 tortilje
  • 400 g pilećeg belog mesa
  • glavica zelene salate
  • 2 paradajza
  • 2 krastavca
  • 100 g grčkog jogurta
  • sok od jednog limuna
  • so, biber
  • malo sveže mirođije
  • 100 g kačkavalja (po želji)
Priprema:

U tiganj sipajte malo ulja, zagrejte ga, pa spustite pileće belo meso isečeno na štapiće.

Posolite i pobiberite meso, pa ga poklopite i ispecite.

Dok se meso peče, operite zelenu salatu i paradajz, pa ih iseckajte.

Takođe, oljuštite krastavce, pa ih isecite na štapiće i takođe malo posolite.

Pomješajte grčki jogurt sa limunovim sokom i iseckanim svežim lišćem mirođije.

Po želji, u ovaj dresing možete da dodate izrendan kačkavalj.

Kad se meso malčice prohladi, u tiganj spustite tortilje i kratko ih ispecite.

Svaku tortilju najpre premažite dresingom od grčkog jogurta, limuna i mirođije, pa ih nadevajte pečenim belim mesom, zelenom salatom, krastavcima i paradajzom.

Uvijte ih kao palačinke i služite.

Ukoliko volite tople tortilje, obavezno im dodajte malo kačkavalja, pa ih stavite u toster i zagrejte.

Kačkavalj će se rastopiti, pa će jelo biti ukusnije.

Tortilja sa piletinom
Tortilja sa piletinom

 

Brzi umak za tortilje sa piletinom – recepti

Bijeli umak za tortilje se može napraviti od:

Takvi umaci mogu biti blagi ili pikantni, što se postiže dodatkom raznih začina poput:

Umak za tortilje od sira

Umak za tortilje se može napraviti od raznih vrsta sira, a najbolje će poslužiti kremasti sirevi.

Umak nadopunite raznim začinima, lukom ili češnjakom.

Ovakav bijeli umak izvrsno će poslužiti za tortilje s piletinom.

Sastojci:
Priprema
  1. Češnjak sitno nasjeckajte.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte sir i vrhnje.
  3. Dodajte sve začine i dobro ih umiješajte u umak.
  4. Bijeli umak od sira ohladite prije posluživanja.

Umak za tortiljeod sira možete mijenjati tako da dodate različitu količinu začina koje volite.

Umak može biti pikantan ako stavite više papra ili nasjeckane čili papričice.

Pikantni bijeli umak za tortilje

Salsa za tortilje

Pikantni umak za tortilje najlakše se napravi od rajčica i ljutih čili papričica.

Salsa umak za tortilje nije teško pripremiti, ali zahtijeva malo kuhanja na štednjaku i sjeckanja povrća.

Sastojci:
  • 400 grama pelata od rajčice
  • 1 sitno nasjeckani režanj češnjaka
  • 1 manji nasjeckani crveni luk
  • prstohvat soli
  • pola čajne žličice papra
  • 1 čajna žličica šećera
  • čili papričica ili žličica čilija u prahu
  • 1 dl ulja
  • malo kumina u prahu.
Priprema
  1. Ljuti umak za tortilje pripremite tako što ćete zagrijati ulje u loncu, dodati nasjeckani luk, sol, papar i kumin.
  2. Dinstajte luk do ne pozlati. Zatim dodajte čili i češnjak.
  3. Nakon par minuta dodajte pelate od rajčice i šećer koji će rajčicama ublažiti kiselinu.
  4. Umak kuhajte još 10-ak minuta u otvorenom loncu dok se ne prožmu sve arome.
  5. Podesite začine nakon kuhanja. Ako želite, dodajte još soli ili papra.

Dip umak od rajčice možete poslužiti dok je još topao ili ga staviti u hladnjak, pa poslužiti hladnog.

Salsa za tortilje

autor:https://telegraf.rs/zivot-i-stil/kuhinja/https:/krenizdravo.dnevnik.hr

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.