Zapečene tikvice sa mljevenim mesom.
Jednostavan i hranjiv ručak sa malo ugljikohidrata kojem će uživati cijela porodica!
Punjene tikvice klasično su jelo koje nikad ne izlazi iz mode.
Okuse vrlo lako možeš prilagoditi svojim željama i preferencijama.
Ako si ljubitelj sireva, slobodno uz mozzarellu stavi i sireve koju su ti pri ruci (što više to bolje, barem kada su u pitanju sirevi)!
Imaj na umu da ovaj recept možeš napraviti i sa žutim tikvicama ili izdubljenim malim patlidžanima.
Zapečene tikvice sa mljevenim mesom
Sastojci:
4 srednje tikvice
1/2 kašike miksa talijanskih začina
so i biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja
400 g mljevenog mesa
400 g pelata
1 luk, nasjeckan
1 kašika mljevenog češnjaka
3/4 šalice mozzarelle
1 kašika nasjeckanog peršina
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
Tepsiju obloži papirom za pečenje.
Tikvice operi, odreži im krajeve i po dužini prepolovi na polovice.
Kašikom izdubi meso tikvice, ali pripazite da ih ne „ogoliš“ do kore – ostavi oko 1 cm mesa na dnu i na krajevima (kao da praviš lađu) kako umak ne bi procurio kroz tikvicu.
Tikvice začini sa soli i paprom te začinima po želji.
Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
Dodaj mljeveno meso, luk i dinstaj.
Dodajte meso i uz miješanje pirjaj sve dok meso ne poprimi smeđu boju.
Dodaj nasjeckane pelate, sol i papar.
Kuhaj 15-ak minuta dok umak ne postane gust.
Posloži tikvice i žlicom ih napuni pripremljenim punjenjem.
Pospi ih sirom i peci 25-30 minuta, dok tikvice ne omekšaju i dok se sir ne otopi i ne porumeni.
Pospi peršinom, pa posluži.
Sve zdravstvene prednosti tikvica
Tikvice su namirnica koja često pronalazi svoje mesto u ljetnjim jelima i svima su dobro poznate.
Arheolozi su otkrili da su se tikvice jele čak i 7.000 godina pre nove ere u Meksiku, gde su bile važan deo ishrane pored kukuruza.
Prema tome, ovo povrće izdržalo je test vremena, a osim toga, sadrži i brojne hranljive supstance.
Jedna šoljia tikvica jednaka je jednoj porciji, a ona sadrži svega 19 kalorija, ukupne masnoće – 0,4 grama, natrijuma – 9 miligrama, ugljenih hidrata – 3,5 grama, prehrambenih vlakana – 1,1 gram, šećera – 2,8 grama, a proteina – 1,4 grama i što je važno nema holeterola.
Tikvice su dobre za probavu
Tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna koja pomažu probavi, kaže Hageman i dodaje da sadržaj vode takođe pomaže u ukupnoj hidrataciji i probavi, pomažući hrani da lakše prolazi kroz gastrointestinalni trakt.
A stručnjaci sa klinike Mejo kažu da prehrambena vlakna olakšavaju varenje i sprečavaju zatvor.
Ishrana bogata povrćem poput tikvica takođe može da smanji rizik od razvoja hemoroida ili divertikularne bolesti.
Takođe možete da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 ako jedete zdravu ishranu koja uključuje netopiva vlakna.
Tikvice mogu sniziti šećer u krvi
Tikvice mogu pomoći kod snižavanja šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.
Sa manje od 1,5 grama ugljikohidrata u 100 grama kuhanih tikvica, ovo povrće je izvrsna zamjena za tjesteninu, a često je se upravo tako i priprema.
Prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata značajno pozitivno utječu na snižavanje šećera i inzulina u krvi.
Osim toga, vlakna iz tikvica doprinose stabilizaciji šećera i prevenciji njegovih skokova nakon obroka.
uopšteno, prehrane bogate vlaknima, povezane su sa sniženim rizikom od dijabetesa tipa 2 te poboljšanom osjetljivošću na inzulin.
Zapečeni punjeni krompir: Jelo koje uvek iznova oduševljava!
autor:gastro.24sata/faktormagazin foto : ilustracija