Zašto se osjećate umorno i pospano?

Zašto se osjećate umorno i pospano?

Nedosatak energije, pospanost i umor nisu rijetka pojava u proljeće. Ipak, ako je osećaj umora učestalo stanje i ometa vaše svakodnevno funkcionisanje, onda je važno da otkrijete šta je to što vam krade energiju.

Više vode za bolju energiju

Prema studijama sprovedenim u Laboratoriji za ljudske performanse Univerziteta u Konektikatu, čak i blaga dehidratacija može dovesti do značajnog pada nivoa energije, raspoloženja i kognitivnih sposobnosti. U studijama dehidracija je negativno uticala na energiju kod ispitanika koji su 40 minuta hodali na traci, kao i na one koji su smireno sjedeli bez konzumiranja vode. Zaključak je da bez obzira na svoje dnevne aktivnosti, važno je da redovno hidrirate svoj organizam u unesete najmanje dva litra vode dnevno. Ispitivanje pokazuje da dehidratacija dovodi do umora kod oba pola, a da osim pada energije, može uzrokovati i nepovoljno raspoloženje i nedostatak motivacije.

Redovna ishrana

Tokom cijelog dana potrebna nam je energija koju dobijamo iz zdrave hrane bogate hranljivim sastojcima. Ukoliko preskačete obroke, naročito doručak, zalihe energije vašeg tijela se iscrpljuju i osećate se malaksalo. Tokom dana ravnomerno rasporedite obroke, a prava preporuka je da konzumirate 3 glavna oboka i dvije užine. Jedite male obroke bogate hranljivim sastojcima poput svežeg voća i povrća, orašastih plodova, sjemena, žitarice i mahunarke. Ove namirnice obezbjediće vašem tijelu dovoljnu dozu dobre energije i smanjiti osećaj umora.

Ostavite telefon prije spavanja

Mnogi od nas imaju naviku da pred spavanje provjeravaju poštu, čitaju vijesti na telefonu ili listaju stranice društvenih mreža. Ispitivanja pokazuju da izloženost plavo-bijeloj svjetlosti ekrana računara ili telefona pred spavanje negativno utiče na hormon melatonin koji pomaže u kontroli ciklusa spavanja i buđenja. Neravnoteža melatonina može uzrokovati nesanicu i osećaj iscrpljenosti. Umjesto da se uspavaljujete ekranima, preporučujemo da pred spavanje pročitate nekoliko stranica knjige.

Izbjegavajte masti

Studije su pokazale da ishrana bogata mastima može uzrokovati pospanost i manjak koncentracije. Masti nikako ne treba izbaciti iz svoje ishrane, ali umjesto brze hrane i nezdravih masnoća, uzimajte zdrave masti iz masnije ribe poput lososa, maslinovog ulja koje je bogato masnim kiselinama i orašastih plodova. Takođe, konzumiranje ugljenih hidrata je izuzetno važno za energiju, pa u svoju ishranu uključite integralni pirinač, batat, voće i druge namirnice koje sadrže zdrave ugljene hidrate.

Nema alkohola

Mnogi ljudi misle da će im čaša alkoholnog napitka pomoći da se naspavaju, a efekat je potpuno drugačiji. Kada u našem organizmu ima alkohola, budimo se tokom noći, a ujutru se osjećamo umornije. Nekoliko sati prije spavanja uživajte u čaši crnog vina, ali izbegavajte konzumiranje alkohola pred spavanje, piše „Lovesensa”.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.