Bilo kakve priče o ratu ne dolaze u obzir

Bilo kakve priče o ratu ne dolaze u obzir

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da predstavnici bošnjačkog političkog korpusa iz Sarajeva prizivaju rat na Balkanu na svaku moguću najavu mirnog razdruživanja u BiH i prijete ratom cijelom regionu i Evropi.

Republika Srpska je, kaže, spremna za dijalog o svakom riješenju problema u BiH, a jedno od njih je i razdruživanje koje mora biti ostvareno na miran način, te da osuđuje bilo kakvu prijetnju ratom i nasiljem.

„Bilo kakve priče o ratu ne dolaze u obzir, jer je to krajnje neodgovorno i nešto najgore što može da se radi“, ocijenio je Kovačević za RTRS.

Ukazao je da je Republika Srpska, nažalost, navikla na prijetnje ratom iz Sarajeva još od 1992. godine i ta se priča ne mijenja.

„Najgora stvar u cijeloj priči je što oni Dejtonski mirovni sporazum i dejtonsku BiH nikada nisu prihvatili. Iz tog razloga, oni i dalje sve vrijeme u kontinuitetu pokušavaju da ostvare te svoje ratne ciljeve“, ističe Kovačević.

Sarajevo, kako kaže, želi BiH koja je, kako oni kažu, građanska, što u prevodu znači unitarna bez entiteta, kantona i konstitutivnih naroda.

„Bošnjački politički predstavnici iz Sarajeva žele BiH koja je samo njihova i u kojoj će se pitati samo oni, a u kojoj će Srbi i Republika Srpska, kao i Hrvati biti potpuno obespravljeni“, naglasio je Kovačević.

Govoreći o postojanju slovenačkog tzv. non pejpera koji predviđa prekrajanje granica na Balkanu, Kovačević je rekao da to suštinski govori da je BiH nefunkcionalna i neodrživa zemlja, te da je 25 godina nakon Dejtona nije prihvatio nijedan konstitutivni narod.

„Evidentno je da unutar EU uviđaju da je ovakva BiH neodrživa i nemoguća i da ljudi pokušavaju da pronađu neko rješenje. Bilo bi mnogo pametnije i racionalnije za bošnjačke političke predstavnike da počnu na jedan potpuno racionalniji način i pristup da razgovaraju o BiH, jer koncept mirnog razdruživanja koji postaje mnogo prihvaćeniji na mnogim adresama nije više priča samo Republike Srpske“, pojasnio je Kovačević.

On smatra da bi ovo mogla biti poslednja šansa za opstanak BiH ili posljednja šansa za dijalog konstitutivnih naroda o budućnosti BiH ili, u suprotnom, BiH neće imati nikakvu budućnost.

„Republika Srpska u cijeloj ovoj priči ponašaće se krajnje odgovorno i insistirati na vraćanju na izvorni Dejtonski mirovni sporazum, na jedinoj dejtonskoj BiH koju smo svi prihvatili 1995. godine. Ukoliko to bude odbijeno onda je definitivno jedna od prioritetnih opcija o kojoj se govori u non pejperu mirno razdruživanje i to je pravo naroda na samoopredeljenje kojeg će Republika Srpska definitivno iskoristiti“, poručio je Kovačević.

Za Republiku Srpsku je, dodaje, neprihvatljiva BiH sa visokim predstavnikom koji je na najkatastrofalniji način rušio ustavnu strukturu i ustavni poredak BiH, konstantno atakovao na Republiku Srpsku i njena ovlaštenja, kao i na ovlaštenja konstitutivnih naroda u BiH.

Kovačević je naglasio da je za Srpsku neprihvatljiv i Ustavni sud BiH u kojem sjede trojica stranih sudija koji zajedno sa Bošnjacima preglasavju Srbe i Hrvate.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.