Britanski obavještajci u ofanzivi – Zapadni Balkan ponovo u fokusu Londona

Britanski obavještajci u ofanzivi – Zapadni Balkan ponovo u fokusu Londona

Britanski obavještajci u ofanzivi!Britanski centri moći, pogotovo oni obavještajni, neće tolerisati nikakvo političko protivljenje na visokom nivou njihovoj agendi za zapadni Balkan, a protiv onih koji im se suprotstave spremni su da primijene “aktivne mjere da bi neutralisali svaki lokalni otpor”, što ne isključuje i neki novi rat na prostorima Balkana.

Tvrdi to u svom autorskom tekstu britanski novinar Kit Klarenberg, koji istražuje ulogu obavještajnih službi u oblikovanju politika i percepcija širom svijeta, ističući da je njihov glavni politički egzekutor na balkanskim prostorima predsjedavajuća Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns, koja je u regionu poznata po izrazito antisrpskoj politici.Klarenberg tvrdi da niko u britanskom parlamentu nije bio agresivniji i otvoreniji u podsticanju etničkih tenzija na prostorima zapadnog Balkana od Kernsove, pogotovo na Kosovu i Metohiji, ali i u BiH.

Kako je istakao, ako se pažljivije analizira njen dosije mogu se vidjeti sve njene obavještajne veze i vjerovatno “nezakonite aktivnosti na rušenju raznih režima”, navodeći da ona sada vodi kampanju poznatu kao “Globalna Britanija” na Balkanu, koja je započeta još 2018. godine.

Ne isključuje ni sukob na Balkanu

– Kernsova je veteran specijalista za psihološki rat i britanski obavještajni operativac.

Nesumnjivo se radi o oficiru MI6 koji je učestvovao u bezbrojnim globalnim pozorištima zapadnih sukoba.

Bojim se da bi njene nedavne javne intervencije na kosovsku krizu mogle biti nova varnica koja će zapaliti drugi front ukrajinskog rata u bivšoj Jugoslaviji – istakao je Klarenberg, navodeći da je ona imala zlokoban i značajan uticaj, pogotovo u destabilizaciji vlade Bašara al-Asada u Siriji, rukovodeći konsultantskim firmama u kojima su bili “zaposleni” pripadnici MI6.

Kako kaže, dokumenta koja su nedavno procurila u vezi sa raznim britanskim tajnim operacijama otkrivaju da se ona, kao specijalista za psihološki rat, bavila uticajem na sastav mnogih lokalnih vlada i kreiranje javnog mnjenja.

Kao primjer je naveo KiM i dokument nazvan “Jačanje pozitivnog mira na Kosovu i u Srbiji”.

Radilo se o operaciji koja je koštala pet miliona funti od 2020. do 2022. godine.

Njen cilj je bio, kako je istakao, da poveća podršku “kosovskoj nacionalnoj vladi među Srbima na sjeveru Kosova, tako što će ih ubijediti da napuste svoju domovinu i prihvate širi lokalni identitet”.

– Kernsova je 4. jula održala izuzetno ratoboran govor u britanskom parlamentu.

Srbiju je označila kao centar ogromne mreže organizovanog kriminala, dezinformacija, terorizma i destabilizacije, koja obuhvata Balkan i šire.

Ona je zahtijevala od Londona da preduzme odlučnu akciju.

Interes Velike Britanije za Balkan veliki

Predložila je i raspoređivanje britanskih mirovnih trupa u cijelom regionu, da se suprotstave ovim navodnim prijetnjama.

Drugim riječima, London neće tolerisati balkanske političare koji se suprotstavljaju njegovoj agendi za zapadni Balkan, a britanski obavještajci su tu da to i spriječe – kaže Klarenberg, koji je nedavno objavio i sadržaj tajnih depeša koje su kanadski vojnici slali centrali za vrijeme rata u BiH, u kojem se detaljno govori o skrivenim tajnama rata u BiH, uključujući i ulogu zapadnih obavještajnih službi.

Stručnjak za bezbjednost Božidar Forca kaže za “Glas” da ga nije sve ovo iznenadilo, navodeći kako Velika Britanija nikada nije krila da su im balkanski prostori u vrhu spoljnih prioriteta i tako je, kako je istakao, u posljednjih sto godina.

– Agenti MI6 godinama vršljaju ovim našim prostorima. Vašington je Londonu prepustio brigu o zapadnom Balkanu, jer im je to premali zalogaj, a zabavljeni su i dešavanjima u vezi sa Ukrajinom, ali i Kinom. BiH i Srbiju su prepustili Englezima i likovima poput te pomenute Ališe Kerns, jer su samo ove dvije balkanske zemlje ostale bez potpune britanske kontrole. Smatram da će se ipak prva na udaru naći BiH, odnosno Republika Srpska, što uostalom možemo naslutiti i iz dosadašnje britanske spoljne politike i izjava Kernsove, uvođenja sankcija i raznih rezolucija o BiH. Tek onda će na red doći Kosovo, jer im je Srbija ipak trenutno preveliki zalogaj, nju ipak na tankoj žici još drži Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244 i neizvjesnost rata u Ukrajini – kaže Forca.

Bošnjački lobista

Ališa Kerns nije nepoznata ovdašnjoj javnosti.

Više puta se već “ostrvila” na sve što ima epitet srpsko.

Napadala je SPC, da navodno švercuje oružje na KiM i isticala da neće podržati formiranje Republike Srpske na Kosovu.

Zalagala se i za uvođenje sankcija predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i drugim srpskim zvaničnicima.

Predsjedavajuća je parlamentarnih grupa svih stranaka za BiH.

Nedavno se sastala sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem.

Dodik je nedavno istakao da smatra da je potrebno suzbiti britanske interese u BiH i ne dozvoliti uticaj Velike Britanije na ovim prostorima, jer njihovi predstavnici iznose neistine, imenujući pri tome Ališu Kerns i nazivajući je bošnjačkim lobistom.

autor: http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.