Dodik: Na Svesrpskom saboru formulisati politiku za 21. vijek!

Dodik: Na Svesrpskom saboru formulisati politiku za 21. vijek!

Na Svesrpskom saboru formulisati politiku za 21. vijek.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srbija i Republika Srpska treba da formulišu politiku za 21. vijek, koji će biti vijek ujedinjenja Srba.

Dodik smatra da ima smisla da se na predstojećem Svesrpskom saboru Srbije i Republike Srpske 8. juna u Beogradu ukaže da nacionalna politika u ovom vijeku može da bude samo političko ujedinjenje.

„Sa ovakvim pritiskom i u ovakvoj BiH mi nemamo drugog izbora i jasno je da bez Republike Srpske Srba u BiH neće biti“, rekao je Dodik za Televiziju „Hepi“ i ukazao da Srbija gubitkom Republike Srpske ne bi izgubila samo značajnu teritoriju sa Srbima nego i značajnu stratešku tačku na Balkanu.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da Svesrpski sabor ima dobar naziv i istakao da je neophodno da okupi sve političke, vjerske i kulturne faktore, počev od SANU i SPC do raznih udruženja i kulturno-umjetničkih društava.

Dodik smatra da na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogradu svi faktori treba da se okupe, aklamacijski podrže neke stavove i da se usvoji deklaracija koja će biti pripremljena.

„U toj deklaraciji iznijećemo kakva je aktuelna situacija sa srpskim narodom gdje god on živi i kako mislimo da treba da se ponašamo u budućem vremenu. To treba da manifestujemo kroz podršku tog sabora, a da taj dokument onda usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije kroz svoje zvanične sjednice“, rekao je Dodik.

On je dodao da treba da se formira i savjet, koji će se baviti svim pitanjima od značaja za srpski narod.

Dodik je objasnio da će to tijelo će činiti ne samo predstavnici Srbije i Republike Srpske, nego i srpske dijaspore, odnosno ljudi iz Amerike, Еvrope i svih zemalja u kojima žive Srbi i imaju svoja udruženja, koja treba da budu adekvatno predstavljena.

Predsjednik Srpske smatra i da Svesrpski sabori treba da se održavaju svake dvije ili četiri godine i da bi, budući da se ovogodišnji održava u Beograda, naredni možda trebalo da se organizuje u Banjaluci.

„Za nas BiH nije država i u njoj više nama šta da nas privuče. Za mene je mučenje kada idem u Sarajevo jer tamo uvijek idem sa nekom nelagodnošću. Znam da me tamo samo čekaju problemi i etikete. Nema šta mi ne govore, prijete mi i psuju majku četničku, a kada uzvratim proglašavaju me za primitivca“, rekao je Dodik.

On je ocijenio da Srbin u današnjem Sarajevu može da živi i ima neki mir samo ako pogne glavu, dodajući da Srbi većinski nisu takvi, jer su slobodarski narod i neće to da trpe.

Dodik je istakao da bi od svega u današnjoj BiH samo Republika Srpska mogla da ostane i da dalje funkcioniše, a sve ostalo bi propalo pošto FBiH ne može da živi bez međunarodnog intervencionizma, BiH bez međunarodnog pritiska, dok kantoni nikako ne mogu da žive.

On je podsjetio da BiH nema usvojen budžet, da u njoj ne funkcionišu Ustavni sud i ostale institucije i da nešto pokušava da se karikira sa strancima.

„Neki stranac bez legitimiteta pokušava da pokaže da on kao nešto upravlja i busa se da je visoki predstavnik, iako nije ništa. On stavlja tehničke izmjene zakona kad smo mi krenuli da donosimo izborni zakon za Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

On je naveo da se Kristijan Šmit u međuvremenu dogovorio sa opozicijom da preuzmu model primijenjen u srpskim opštinama na sjeveru Kosova i Metohije i donesu kontejnere za glasanje i izmjeste izborna mjesta u FBiH, a onda da proglase pobjedu svojih gradonačelnika bez legitimiteta u opštinama u Srpskoj.

Dodik je objasnio da je vladajuća koalicija osujetila taj plan pošto im je poručila da izlazi na izbore da ih pobijedi pod njihovim uslovima.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.