Ponovo odgođeno suđenje Zeljkoviću!

Ponovo odgođeno suđenje Zeljkoviću!

Ponovo odgođeno suđenje Zeljkoviću!

Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženim u predmetu “Korona ugovori” jutros je opet odgođeno zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Slavka Bojića.

Sud je na prijedlog Republičkog tužioca Žane Bojić odlučio da naredi medicinsko vještačenje  Bojića da se utvrdi da li je sposoban da prati suđenje.Osim Zeljkovića i Bojića, optužnicom su obuhvaćeni Saša Marković, Sani Crljić i Dragan Dubravac.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović rekao je da će bi naloženo medicinsko vještačenje optuženog, te je od Bojićevog branioca Aleksandra Jokića  zatražio da dostavi kompletnu medicinsku dokumentaciju.

Istakao je da će nakon medicinskog vještačenja optuženog  odlučiti o daljem nastavku sudskog procesa. Jokić je ranije pojasnio da su ljekari Bojiću preporučili mirovanje dok se ne obavi operacija i ne vidi kako će to proteći. Istakao je da će originalnu dokumentaciju o zdravstvenom stanju klijenta dostaviti sudu.

Današnjem ročištu pristupili su svjedoci Republičkog tužilaštva Bojana Puzigaća i Vanja Čanković koje će biti saslušane na sljedećem ročištu.

Ročište je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Bojića odgođeno i 16. oktobra.

Ponovo odgođeno suđenje Zeljkoviću!

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Zeljkovića terete  da je kršio procedure javnih nabavki te sproveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici, maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela  po cijeni višoj za 351,38 odsto.

Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne.

Na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od više od milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Bojića terete  za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju.

Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca zbog  produženog  krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

autor: http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.