Formirali Superligu, a šta će biti sa siromašnim klubovima?

Formirali Superligu, a šta će biti sa siromašnim klubovima?

Dvanaest velikih evropskih klubova saopštilo je da kreiraju novo takmičenje – Evropsku Superligu (ESL).

Klubovi osnivači su: Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem.

Među osnivačima nema klubova iz Njemačke i Francuske.

„Dvanaest najvažnijih evropskih klubova danas je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja – Superlige, kojim će upravljati klubovi osnivači. Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe prije inauguralne sezone koja će početi što je prije moguće„, navodi se u zajedničkom saopštenju 12 klubova osnivača.

UEFA je nakon prvobitne najave pokretanje Superlige najbogatijih, o kojoj se spekuliše već godinama, najavila izbacivanje klubova koji budu učestvovali u tome iz svih svojih takmičenja.

Nakon toga je uslijedio vanredni sastanak Evropske asocijacije klubova (ECA), bez 12 „odmetnika“, na kojem je istaknuto protivljenje pokretanju planiranog modela takmičenja.

Svoj glas protiv Superlige podigle su legende Mančester junajteda ser Aleks Ferguson i Geri Nevil, kao i vodeći ljudi dvije evropske velesile Velike Britanije i Francuske, javila je B92.

Nema sumnje da će raskol u evropskom fudbalu, koji će nastati potezom 12 velikana iz Engleske, Španije i Italije iz korjena promeniti svijet fudbala.

Slična situacija se odavno dogodila u evropskoj košarci, pokretanjem Evrolige nezavisno od krovne košarkaške organizacije FIBA.

Evroliga se nametnula kao elitno košarkaško takmičenje, ali dostupno samo izabranim klubovima, uglavnom na osnovu finansijskih mogućnosti.

Ali, pitanje je koliko će Superliga biti dostupna siromašnijim klubovima, s obzirom da je u tom pogledu jaz mnogo veći nego u košarci.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.