Vozač u posljednjim trenucima prije smrti spasio pun autobus fudbalera

Vozač u posljednjim trenucima prije smrti spasio pun autobus fudbalera

Spasio pun autobus fudbalera.

​Još jednom su svi zanijemili. Treći put u protekla dva mjeseca. Mravince, malo naselje ispod Mosora u Opštini Solin, ovoga puta potresla je tragedija u kojoj je preminuo 52-godišnji vozač autobusa. Vozio je fudbalere HNK Sloga Mravince u Biograd, na gostovanje protiv Primorca. U zadnjim sekundama života uspio je usporiti autobus i skrenuti na zaustavnu traku auto-puta. Iza njega je sjedio trener mladih fudbalera Ivica Žuljević. On je, vidjevši da je vozač klonuo, prvi priskočio u pomoć.

Vozača su reanimirali, ali bez uspjeha. Život je izgubljen, ali njegov herojski čin ostaće zapamćen. O tragediji koja je potresla javnost i o onome što se moglo dogoditi da nije bilo vozačeve razboritosti u Mravincama govore tiho, odmahuju glavom. Tema je siva, sumorna poput južinom obojenog jutra. Niko ne želi ni izgovoriti što bi se dogodilo da vozač u posljednjim trenucima nije uspio iskontrolisati autobus u kojem su bili njih 25, što fudbalera, što ljudi iz tima.

„U autobusu su sve bili mladi momci. Vjerujem da u tom trenutku većina njih nije bila ni svjesna što se događa. Porodici tog vozača niko ne može nadomjestiti gubitak, ali neka znaju da su imali čast uz sebe imati velikog čovjeka“ govori mještanka Mravinaca. Odbija, kaže, uopšte pomisliti što bi se dogodio da je autobus pri velikoj brzini bez kontrole sletio s ceste.

Autobus je tokom zaustavljanja tek “očešao” zaštitnu ogradu. Dok su čekali dolazak Hitne pomoći iz Zadra, vozača je pokušavao reanimirati klupski fizioterapeut. Tu je bio i predsjednik uprave kluba, doktor Zdravko Perko, inače predstojnik Klinike za hirurgiju KBC-a Split, koji je ličnim automobilom takođe išao u Biograd na utakmicu.

„Nisam u stanju razgovarati o tome. U šoku sam, svi smo u šoku. To jutro, u nedjelju, ja sam se s njim rastao. Zezali smo se u garaži. Bio je profesionalac, 30 godina je radio kao vozač“ kratko su rekli u kompaniji za koju je radio.

Već godinama ta ista kompanija iz Stobreča sarađuje s klubom iz Mravinaca. Vozač koji ih je to nedjeljno jutro vozio na utakmicu bio je svima izuzetno drag, svi su bili vezani uz njega.

„Taj čovjek je ostao pribran, i svi ostali koji su shvatili što se događa ostali su pribrani. Jedan život je, nažalost, izgubljen, a mogla je biti još veća tragedija. Zahvaljujući svima autobus se održao pod kontrolom“ kaže sagovornik blizak klubu.

Pokušali su mediji u Hrvatskoj kontaktirati i trenera i predsjednika kluba, ali niko nije bio voljan govoriti o događaju. U samom klubu tokom jutra nije bilo nikoga. Treninzi su otkazani. Saučešće su izrazili putem društvenih mreža.

„Njegovoj porodici ovim putem izražavamo saučešće u ime cijele Slogine zajednice, a njemu neka Bog podari pokoj vječni i hvala mu za sve!“ stoji između ostalog u njihovoj objavi.

Ova tragedija treća je u nizu koja se veže uz HNK Sloga Mravince. Početkom oktobra bila su dva tragična događaja. U nesreći nedaleko od Venecije pri slijetanju autobusa teško je povrijeđen fudbaler kluba iz Mravinaca, Marko Bakotić, dok je njegova trudna supruga Antonela izgubila život.

Nekoliko dana kasnije u bolnici je preminuo 19-godišnji junior kluba Ante Kljaković-Šantić. On je, s dvoje svojih vršnjaka, sletio BMW-om u Dugopolju. Sve je to, kažu mještani, previše. „Mislim da je vrijeme da se zatvori taj krug nesreće koja se veže uz Slogu“ zaključuju mještani Mravinaca, prenose „24Sata“.

Autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.