Kako je sastanak u Doboju izgledao iz ugla „OSMORKE“ – SDA sve radi da razbije dogovor: Klix sve zna????

Kako je sastanak u Doboju izgledao iz ugla „OSMORKE“ – SDA sve radi da razbije dogovor: Klix sve zna????

Stranački organi stranaka iz Osmorke, tačnije iz Trojke, uskoro će donijeti odluku da li će za ministra predložiti kandidata iz reda Ostalih ili iz reda Bošnjaka.

Kako Klix.ba saznaje, na sastanku u Doboju SNSD je odlučio povući kandidaturu Denisa Šulića zbog negodovanja lidera Osmorke koji su mišljenja da Šulić ni u kojem smislu ne predstavlja interese Bošnjaka te da su njegove izjave više nego sporne.

Tada je Milorad Dodik prihvatio želju Osmorke, a zatim na stol stavio ime SNSD-ovca iz reda Ostalih.

Kako Klix.ba saznaje radi se o kandidatu koji dolazi iz Istočnog Sarajeva i trenutno obnaša funkciju na nižem nivou vlasti.

No, zajednički je donesena odluka da odluka još malo „prenoći“ i da se sačeka s konačnom listom imena. Dodik je prihvatio taj prijedlog Osmorke i čeka da mu jave odluku.

Tako je sada na Osmorki da izaberu između dvije opcije.

Prva opcija je da ostanu pri Edinu Forti (Naša stranka) kao kandidatu za ministra prometa i komunikacija iz reda Ostalih, a da ministar za ljudska prava i izbjeglice bude Bošnjak, ali kao zajednički dogovor SNSD-a i Osmorke. Kako saznajemo, to ime već postoji i odgovara svima.

I ovo je najizglednija opcija jer Konaković i Nikšić ne žele da se odreknu Forte i zamjere Našoj stranci, naročito nakon što se Konaković kandidovato za ministra za vanjske poslove BiH iako je tu poziciju željela Naša stranka za Sabinu Ćudić.

Druga opcija je da Osmorka umjesto Forte predloži kandidata iz reda Bošnjaka, a onda da ministar za ljudska prava i izbjeglice bude iz reda Ostalih kao zajednički dogovor SNSD-a i Osmorke. Ime tog kandidata Dodik je jučer već prezentovao partnerima. Time bi Forto ispao iz igre s obzirom da je zagrijan samo za resor prometa i komunikacija.

autor:klix.ba/faktormagzin, foto:atv

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.