BANJA LUKA: Filološki fakultet i Dječije pozorište RS zajedno u borbi za očuvanje srpskog jezika

BANJA LUKA: Filološki fakultet i Dječije pozorište RS zajedno u borbi za očuvanje srpskog jezika

Dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Biljana Babić i direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković potpisale su danas u Banjaluci Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između ove dvije institucije.

 

Ovim ugovorom dvije institucije uspostavljaju saradnju motivisanu željom za očuvanjem i njegovanjem srpskog književnog jezika i jezičke kulture, što je naročito važno u edukaciji najmlađih, saopšteno je iz Dječijeg pozorišta Srpske.

„Mališani koji dolaze u Dječije pozorište, gledajući predstave uranjaju i u duh svog jezika, koji i kroz svjetsku i zavičajnu literaturu čuju na književnom jeziku. Zato je Dječije pozorište, kako je govorio i profesor Milorad Telebak, utočište čistog i pravilnog književnog jezika, koji se nažalost sve manje njeguje u javnom prostoru i komunikaciji“, navodi se u saopštenju.

Nakon potpisivanja Ugovora, studenti Filološkog fakulteta prisustvovali su izvođenju predstave „Jablan“ Petra Kočića, u režiji Duška Mazalice, čime je na simboličan način i ozvaničena saradnja dvije institucije.

„Jer Petar Kočić i jeste tačka susreta teatra, književnosti i jezika“, istakli su iz Dječijeg pozorišta Srpske.

 

Izvor: SRNA

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.