Eskimi traže odštetu od Danske

Eskimi traže odštetu od Danske

Šestoro starosjedilaca stanovnika Grenlanda, koja su kao djeca odvedeni u Dansku u okviru neuspjelog društvenog eksperimenta 1951. godine, zahtevaju odštetu od danske države.

 

Inuiti, sada u svojim 70-im, su preživjeli članovi grupe od 22 djece koja su uklonjena iz svojih domova da bi se školovala kao „mali Danci“.

Kada su se kasnije vratili na Grenland, smješteni su u sirotište i mnogi više nisu vidjeli svoje porodice.

Šestoro preživjelih traži po 28.200 funti /37.800 dolara/, kaže njihov advokat.

Danske vlasti do sada nisu dale javne komentare o ovom pitanju, navodi Bi-Bi-Si.

Prošle godine, danski premijer Mete Frederiksen se zvanično izvinila u ime svoje zemlje.

„Ne možemo da promijenimo ono što se dogodilo. Ali možemo da preuzmemo odgovornost i izvinimo se onima za koje je trebalo da brinemo, ali nismo uspjeli to da uradimo“, rekla je ona.

Jedno od djece, Helene Tizen, koja je ispričala svoju priču za Bi-Bi-Si 2015. godine, rekla je da izvinjenje znači sve.

Grenland je autonomna teritorija u okviru Kraljevine Danske i oslanja se na Kopenhagen za upravljanje valutom, spoljnim odnosima i odbranom, kao i obezbjeđivanje velike godišnje subvencije.

Danske vlasti odlučile su 1951. godine da jedan od načina da se modernizuje Grenland bude stvaranje novog tipa Grenlanđanina.

Od nastavnika i sveštenika je zatraženo da identifikuju djecu koja bi mogla da se prevaspitaju i da im daju „bolji život“ u kontinentalnoj Danskoj, a zatim da se vrate da budu uzori za odnose Grenlanda i Danske.

Mnoge porodice su bile nevoljne, ali su neke ipak popustile, i u maju 1951. godine iz Nuka je isplovio brod „MS Disko“ sa 22 djece na njemu.

Izvor:SRNA

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.