Banjalučki psihijatar nakon tragedije u Beogradu: Svi smo zakazali

Banjalučki psihijatar nakon tragedije u Beogradu: Svi smo zakazali

Tragedija u Beogradu je dokaz da smo svi zakazali – od sistema u školi, porodice, masovnih medija, pa do samog društva. Kad se ovakve stvari dogode, u većini slučajeva su kulminacija problema koji su morali biti vidljivi ranije, kaže za BL portal banjalučki psihijatar Aleksandar Pejić. 

,,Ovaj slučaj je na neki način i psihopatološki fenomen, koji vjerovatno ne datira od juče, nego duži vremenski period. Takođe, postavlja se i pitanje kako je uopšte dozvoljeno da dijete uči da koristi oružje. S druge strane, gradivo u osnovnim školama postalo je previše opterećujuće, a često i roditelji samo gledaju u ocjene, a ne uviđaju promjene u ponašanju mališana“, objašnjava psihijatar Pejić.

Pejić smatra da su poražavajuće i brojne reakcije djece po društvenim mrežama nakon ove strašne tragedije, kao i da ga one plaše, jer pokazuju da mladima polako ponestaje empatije.

,,Oni tragediju opisuju kao gejmerski čin, a negdje sam pročitao i komentar – pa eto, nema nastavnice istorije, što je strašno i alarmantno. Zbog toga upozoravam da roditelji moraju pratiti kakve sadržaje djeca koriste, koje igrice igraju, jer imamo situacije da mališani to preslikaju u svoj način ponašanja“, ističe Pejić i dodaje da hitno moramo vratiti bar sedmičan, porodični ručak na kojem će se razgovarati o svemu, bez straha, a uz puno zagrljaja i ljubavi.

Ne krije da mu se često roditelji obraćaju za pomoć, a često ne shvataju da se prvo oni moraju prevaspitati. Dodaje da se ne mogu isključiti neželjena ponašanja uzrokovana gentikom, ali podsjeća i na ogroman uticaj okoline i rad sa djecom.

,,U današnje vrijeme sigurno postoji nedovoljan broj pedagoga i psihologa u školama, našta treba  posebno obratiti pažnju. Sa djecom i roditeljima treba češće razgovarati, raditi na prevenciji, a ne da djecu učimo da se psihlogu odlazi kao po kazni. Mnogi komentarišu da je dječak bio izolovan od svoje generacije, da je na neki način iskakao, a izolovanje bilo koga može izavati razne reakcije, od povlačenja djeteta do agresije“, objašnjava Pejić.

Smatra da u Republici Srpskoj u školama postoje dobri protokoli za prevenciju nasilja, samo ih je potrebno poštovati. Pejić ne krije strah da tragedija u Beogradu može imati još jedan negativan efekat – da mališani svoje povučenije drugare iz kupa  počnu da izopštavaju iz straha da oni koji iskaču iz nekog standarnog kalupa mogu da ih ugroze.

“Treba da učimo djecu da ne moraju sa svakim iz škole biti prijatelji, ali moraju imatu toleranciju ka drugačijem ponašanju. Takođe, moramo shvatiti da ne rješavamo ništa stvaranjem atmosfere linča prema djetetu koje je maloljetno i njegovim roditeljima, ali svakako treba tražiti i odgovornost u samoj porodici. Ništa neće vratiti ugašene živote, ali moramo shvatiti da mališani uzore traže prvo u kući i paziti šta im svojim postupcima i ponašanjem svakog dana poručujemo“, zaključuje Pejić za BL portal.

autor:bl-portal.com foto:bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.