Centar Banjaluke postaje veliko gradilište

Centar Banjaluke postaje veliko gradilište

Centar Banjaluke postaje veliko gradilište. Gajeva ulica u centru Banjaluke biće rekonstruisana i pretvorena u pješačku zonu.

Radovi počinju sredinom maja.

Слика

Takođe, u maju je najavljen početak rušenja hotela „Palas“ i postavljanje centralnog Spomen-obilježja za poginule borce u ratu na Krašovom parkingu u Banjaluci.

Слика

Foto: Gajeva ulica

Hotel Palas

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke nedvano je najavio i rušenje starog dijela Hotela Palas.

Izabran je izvođač radova koji će uskoro rušiti hotel „Palas“, a sa rušenjem ćemo krenuti nakon završetka ATP turnira u Banjaluci.

Najavio je tada Stanivuković.

Centar Banjaluke postaje veliko gradilište

Dodao je da je kompletnu javnu nabavku sprovela kompanija „Cepter“.

„Nakon sprovođenja internih javnih nabavki, kompanija ‘Cepter’ je izabrala izvođača koji će rušiti hotel ‘Palas’.

Nama ostaje da se zajedno sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju posvetimo izdavanju građevinske dozvole“, istakao je on.

Poručio je da je to korak koji je potreban kako bi se krenulo u rušenje, a nakon toga u gradnju najsavremenijeg hotela „Palas“.

U vezi izgradnje Hotela bilo je mnogo kontroverzi

Hotel Palas je pod „zaštitom“, neće moći kako se zamislilo

Povodom informacije u medijima da će Banjaluka poslije „nekoliko decenija, dobiti prvo idejno rješenje Hotela Palas“ gdje je, kao dio tog projekta, prikazan i budući konačni izgled objekta (koji je nacionalni spomenik i kao takav uživa najviši stepen zaštite), Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa obavještava javnost da trenutno ne postoji usaglašeno idejno rješenje, koje posjeduje propisana stručna mišljenja i saglasnosti.

Imajući u vidu potrebu rješavanja dugotrajnih problema u vezi sa navedenim objektom, u oktobru 2021. godine, u prostorijama Zavoda, tim povodom je održan sastanak.

Sastnaku su prisustvovali: zastupnik investitora (g. Borko Gavrilović, advokat), predstavnici projektne kuće kojoj je povjerena izrada projektne dokumentacije (Routing d.o.o. Banjaluka) i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i  Hercegovine iz Republike Srpske.

Tom prilikom je dogovoren način realizacije svih aktivnosti, u skladu sa važećim propisima i procedurama.

Pošto sa gore navedenom informacijom niti jedan od pobrojanih aktera nije upoznat, ovim saopštenjem apelujemo na Gradsku upravu Grada Banjaluka:

Da ishitrenim akcijama i istupima ne izlazi iz okvira legalnih procedura u postupku pribavljanja uslova i mjera, te saglasnosti na projektnu dokumentaciju i da ne dovodi u pitanje prethodno usaglašene stavove uključenih institucija i investitora.

Svi želimo da se situacija oko tog objekta konačno riješi, na najbolji način.

Međutim, to zaista nije moguće bez dobijanja propisanih saglasnosti nadležnih institucija, utemeljenih nastručnim stavovima i procjenama.

Слика

autor: faktormagzin, foto: GU Banjaluka

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.