Gradska uprava KRIJE, Stanivuković otkrio ko je platio DIO FONTANE

Gradska uprava KRIJE, Stanivuković otkrio ko je platio DIO FONTANE

Dio fontane u Parku Mladen Stojanović platila je Kompanija „Malbašić“. Potvrdio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Međutim Gradska uprava u odgovoru portalu capital.ba, odbila je da kaže ko je bio glavni donator.

Fontana je koštala mnogo više od Malbašićevih  250.000 KM a Stanivuković je odbio da kaže ko su ostali donatori.

To mu nije smetalo da završetak fonatne predstavi kao svoju veliki pobjedu kao da je napravio sve Malbašićeve zgrade u Banjaluci.

Bilo je i mnogo drugih donatora fontane ali iz Gradske uprave nisu capitalu odgovorili koliko je ko dao.

Zanimljivo, kompanija Malbašić, ne spominje se u zvaničnom spisku donatora. Administracija je namjerno izostavila ili za donaciju ove kompanije zna samo gradonačelnik. Konstatuje novinar capitala.

Kada je u pitanju izgradnja fontane u parku „Mladen Stojanović“, informacije koje stižu iz Grada pokazuju da je bilo i drugih donatora osim kompanije koju je imenovao Stanivuković, kao što su firme: GP „Tepić“, „Valek commerce“, „Binis beton“, „Hidro – Kop“ , MKR „Kremenović“ te „ABC Solutions“. Navedeno je u odgovoru capital.ba.

Kako nema končane cifre ko je koliko dao od donatora osim te cifre Kompanije „Malbašić“ nije jasno koliko je koštala famozna fontana ali očigledno ne manje od pola miliona, zajedno sa ceremonijom svečanog otvaranja.

Iz Transparency International BiH poručuju da generalno donacije same po sebi nisu neuobičajene niti sporne, jer se dešavaju u raznim lokalnim zajednicama, pogotovo od strane privatnih kompanija koje dobro posluju i koje na taj način vraćaju dug lokalnoj zajednici.

“Međutim problem se može javiti ukoliko dolazi iznenadno do donacija većih vrijednosti, određenih kompanija kojih ranije nije bilo, gdje se može podrazumjevati da se nešto može tražiti zauzvrat, kao što je na primjer slučaj da pojedine firme počnu naprasno da dobijaju unosne poslove javnih nabavki. To ne mora nužno biti slučaj, međutim uvijek postoje koruptivni rizici kada se odjednom jave firme, koje ranije nisu bili donatori sa većom iznosima, jer po definiciji tamo gdje je manjak transparentnosti, uvijek postoje rizici od koruptivnih radnji”, kazao je Damjan Ožegović iz Transparency International BiH.

Veliki donator Banjaluke je i porodica gradonačelnika a Stanivuković je priznao capitalu da je njegova porodica finasirala npr govornicu na Trgu Krajine koju opet sin gradonačelnik često korsiti za svoje preformanse a npr. sa tog mjesta je i zvanično počeo kampanju za ove izbore.

autor: http://capital.ba /faktormagzin, foto:faktormagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.