Građevinska inspekcija naložila rušenje saobraćajnice pored hotela “Bosna”

Građevinska inspekcija naložila rušenje saobraćajnice pored hotela “Bosna”

Inspekcija naložila rušenje saobraćajnice.

Gradska građevinska inspekcija, vjerovali ili ne, ruši saobraćajnu revoluciju gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Gradska inspekcija izdala je rješenje i naložila rušenje novoizgrađene ulice koja vodi pored hotela Bosna i povezuje dvije nove jednosmjerne saobraćajnice – Vidovdansku i Ulicu Kralja Petra I Karađorđevića, piše portal Capital.ba.

Na rješenje gradske inspekcije, potvrđeno je za Capital, gradonačelnik je uložio žalbu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kao nadležnom drugostepenom organu.

„S obzirom na to da je investitor, Gradska uprava Banjaluka, u žalbi tvrdila da radovi na predmetnoj lokaciji ne zahtijevaju ishodovanje građevinske dozvole, jer se radi o adaptaciji, ministarstvo je uvidom u spis i situaciju na terenu konstatovalo da radovi koji su izvedeni spadaju u kategoriju rekonstrukcije i izgradnje za koje je neophodna građevinska dozvola, te je odbilo žalbu Gradske uprave i potvrdilo prvostepeno rješenje inspekcije“, navodi u odgovoru na pitanja CAPITAL-a ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik.

Prema zakonskoj proceduri, gradska uprava može tražiti od glavnog republičkog građevinskog inspektora da odgodi izvršenje rješenja, odnosno da odgodi sprovođenje odluke drugostepenog organa, dok se slučaj ne okonča pred nadležnim sudom.

Pošto glavni republički inspektori po pravilu usvajaju zahtjeve za odgađanje izvršenja rješenja, procedura dalje nalaže da gradska uprava može podnijeti tužbu protiv rješenja drugostepenog organa, odnosno resornog ministarstva.

S obzirom na to da je u ovom slučaju ministarstvo potvrdilo rješenje prvostepenog organa, odnosno gradske inspekcije, praktično ispada da će se gradska uprava žaliti sudu na svoje rješenje i sama protiv sebe podnijeti tužbu.

autor:http://banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.