Izložba “Art & Facts” od večeras u Kamenoj kući tvrđave Kastel: Novi pogled na artefakte

Izložba “Art & Facts” od večeras u Kamenoj kući tvrđave Kastel: Novi pogled na artefakte

Izbor najboljih radova nekoliko umjetnika objedinjen izložbom “Art & Facts” javnosti će biti predstavljen večeras u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Postavka nastala kao autorski projekat nazvan “’80 i ’90 danas” Udruženja za unapređenje i razvoj vizuelne i likovne umetnosti Art-zum iz Beograda biće otvorena večeras u 19 časova.

Banjalučka publika će imati priliku da uživa u radovima Aleksandra Rafajlovića, Anice Vučetić, Darije Kačić, Dobrivoja Krgovića, Dragane Ilić, Dragoslava Krnajskog, Dušana Petrovića, Đorđija Crnčevića, Igora Antića, Marije Dragojlović, Milete Prodanovića, Milice i Vladimira Perića, Nine Todorović, Perice Donkova, Slobodana Kojića, Slobodanke Stupar, Srđana Apostolovića, Vladimira Ristivojevića i Zdravka Joksimovića.

– Projekat “’80 i ’90 danas” radove ovih vrsnih savremenih umetnika predstavlja u okviru raznovrsnih koncepata, kako bi se njihove umetničke prakse mogle sagledati iz različitih uglova, pojasnile i približile publici. Koncept izložbe “Art & Facts” kojom se predstavljamo banjalučkoj publici je arhiviranje artefakata kao deo procesa stvaranja umetničkog dela – zabilježila je o izložbi istoričarka Ivona Fregl.

Kako ona navodi, ova izložba ukazuje na problematiku tradicionalnog značenja pojma “artefakt” u današnjem vremenu, kao i na razloge potrebe za redefinicijom pojma.

– Ukazuje se na sličnosti i razlike između arhivske umetnosti i arhiviranja artefakata kao dela procesa stvaranja umetničkog rada. Postavljaju se pitanja: Šta sve može biti artefakt i koje sve vrste artefakata postoje? U kojim fazama izrade umetničkog dela se mogu naći arhivirani artefakti? Zašto je umetnik posegnuo upravo za određenim artefaktom i inkorporirao ga u svoj rad? Da li kontekst posmatrača utiče na njegovo tumačenje artefakta? Naš cilj je da predočimo široj publici još jedan “alat”, tj. nov način iščitavanja umetničkog dela, koji će joj pomoći i pri sagledavanju drugih izložbi – navodi ona i dodaje da je namjera da tako i studentima likovnih akademija daju inspiraciju za nove ideje i ukažu na načine uključivanja artefakata u radove.

Freglova napominje da svrha izložbe nije uspostavljanje objektivnog ugla posmatranja, jer on ne postoji.

– Cilj je da dopustimo i podstaknemo eksperimentisanje i istraživanje novih mogućnosti u okviru percepcije umetničkog dela – objasnila je ona.

Izložba će posjetiocima biti dostupna do 8. aprila.

Izvor: Glas Srpske

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.