Koja imena su NAJPOPULARNIJA u Banjaluci: Dječaci čuvaju tradiciju, a djevojčice moderna vremena

Koja imena su NAJPOPULARNIJA u Banjaluci: Dječaci čuvaju tradiciju, a djevojčice moderna vremena

Prema iskustvima matičara, ovogodšnji trend bio je da se dječacima određuju tradicionalna imena, kao što su Lazar, Luka, Mihailo, Vasilije, Aleksa, dok su djevojčice dobijale modernija imena poput Nastja, Teona, Dorotea, Lazarela, Mia, Mila, Katja, Kira, Violeta Lea, Sofka, Lukija.

 

 

Davanje imena djetetu je slatka muka roditelja, dok jedni ostaju vjerni tradiciji, drugi se odlučuju da eksperimentišu i svom djetetu daju neko moderno ili neobično ime.

Potvrdili su ovo za Srpskainfo iz Gradske uprave i dodali da je od početka godine do sada upisano 3.082 beba, od čega je u matičnu knjigu rođenih upisano 1.623 dječaka i 1.459 djevojčice.

– 2019. godine je u matične knjige Grada Banjaluka upisano rođenje 3.250 beba, a 2020. godine taj broj je bio nešto veći i iznosio je 3.302, što znači da će najvjerovatnije, do kraja ove godine u matičnu knjigu rođenih biti upisan približno isti broj beba kao i prošle godine – potvrdili su iz Gradske uprave.

Naglasili su da je broj rođene djece u 2020. godini za koju desetinu veći nego u 2019. godini, a vjerovatno će tako biti i u 2021. godini.

Novopečena majka Tamara S. iz Banjaluke kaže da je svom sinu dala ime Mihajlo jer je željela da očuva tradiciju, da počast i očuva sjećanje na svog djeda.

– Više mi se sviđaju starinska, tradicionalna imena nego moderna koja su danas jako popularna, posebno među mlađim roditeljima. Htjela sam da moj sin dobije ime koje u sebi ima ljepotu tradicije i snažno značenje – ispričala je ova Banjalučanka za Srpskainfo.

Prema podacima iz Matičnih službi tokom 2021. je u Banjaluci, od početka godine do sada sklopljeno 1.115 brakova, od kojih je njih 841 zaključeno pred matičarima za uže područje Grada, dok su ostala vjenčanja obavljena u mjesnim kancelarijama u okolini Banjaluke.

– U najavi je, do kraja ove godine, još oko 40 vjenčanja, što znači da bi broj zaključenih brakova u ovoj godini mogao biti veći od broja zaključenih brakova u 2019. i nešto manji od cifre zaključenih brakova u prošloj godini – potvrdili su iz Gradske uprave.

Istakli su da je u posledjnje dvije godine glavna karakteristika vjenčanja bila mali broj uzvanika, a vjenčanja, odnosno svadbe po restoranima su zbog epidemioloških mjera, izuzetak u odnosu na ranije godine.

Lani je na široj teritoriji grada Banjaluka sklopljeno ukupno 940 brakova, dok je taj broj u 2019. godini iznosio 1.133. Kada je riječ o zaključivanju brakova u kojima bar jedan od supružnika nije državljanin BiH, u Banjaluci ih se svake godine zaključi nekoliko desetina.

– Do sada je pred matičarima za uže područje grada zaključeno 26 brakova u kojima je jedan od supružnika bio stranac, a nekolicina ih je zaključena i u mjesnim kancelarijama. Najviše je sklopljenih brakova u kojima je jedan od supružnika bio iz država iz okruženja, tačnije zemlje kao što su Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija – kažu u Gradskoj upravi.

Istakli su da je bilo zanimljivih slučajeva zaključenja brakova od kojih je jedan od supružnika bio iz  udaljenih, egzotičnih destinacija, poput Kanade, Venecuele, Filipina, Maroka, Meksika.

Bilo je slučajeva ulaska u bračnu zajednicu u kojim je jedan od supružnika bio iz nekih od  evropskih zemalja poput Njemačke, Danske, Poljske, Slovačke, Ukrajine, Rusije, Bugarske, Rumunije, Belgije, Engleske, Austrije.

Naglašavaju da svi građani koji se odluče da podnesu  zahtjev za promjenu ličnog imena ili prezimena trebaju ispuniti sve uslove propisane Zakonom o ličnom imenu.

– U postupku je neophodno dokazati da ne postoje smetnje u pogledu poreskih i drugih finansijskih potraživanja, neophodno je dokazati da se protiv podnosioca ne vodi krivični postupak, a uvjerenjem iz kaznene evidencije potrebno je dokazati da podnosilac zahtjeva, do sada, nije kažnjavan, ili, ukoliko jeste kažnjavano, odnosno ako je osoba osuđena za krivično djelo, promjena ličnog imena ne može biti odobrena dok se ne plati kazna ili dok traju pravne posljedice osude – pojasnili su iz Gradske uprave.

Dodali su da promjena ličnog imena ne može biti odobrena ni za podnosioce zahtjeva koji su upisani u poseban registar lica osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, kao ni licima za koja je raspisana međunarodna potjernica.

Ako se traži promjena ličnog imena od više riječi, u postupku mora biti dostavljena izjava o tome kojim će se imenom lice služiti u pravnom saobraćaju, koja se može samo jednom opozvati.

Prema zakonu o Matičnim knjigama zabranjeno je davanje imena koje vrijeđa moral ili je suprotno običajima.

– Slobodan izbor ličnog imena, odnosno  promjena ličnog imena, neće biti odobrena pojedincu ako je to neophodno radi zaštite slobode i prava drugih, zaštite prava istorijskih i javnih ličnosti ili predloženo lično ime predstavlja ime izmišljenih, animiranih ili filmskih likova, pseudonim, monetu i slično – zaključili su iz Gradske uprave.

 

Izvor: Srpska info

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.