PRONAĐENA NAKON JEDNOG VIJEKA: Kočićeva pripovjetka o jednom danu na Zmijanju

PRONAĐENA NAKON JEDNOG VIJEKA: Kočićeva pripovjetka o jednom danu na Zmijanju

Promocija do sada nepoznate Kočićeve pripovijetke „Đe je mama?“, priređivača Zorana Pejašinovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, biće održana 24. avgusta u okviru ovogodišnjeg 56. Kočićevog zbora.

Promociju knjige na platou ispred Biblioteke, sa početkom u 13.00 časova, pratiće i prigodna izložba koja će, na posebno dizjaniran način, predstaviti ovo djelo.

Kako navode iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske – prije nekog vremena, u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu pronašli su nepoznatu Kočićevu pripovijetku pod naslovom „Đe je mama?”.

-Riječ je o veoma lijepoj, živopisnoj, jezički izuzetno svježoj i bogatoj pripovijetki, koja je ostala sakrivena u jednom omanjem notesu dr Vase Glušca, Kočićevog saputnika, saradnika, kuma i biografa – istakli su iz ove ustanove, te dodali da su pripovijetku priredili kao knjigu, koja je ilustrovana originalnim, za tu priliku načinjenim radovima akademskog slikara Branka Jungića.

Naime, radnja pripovijetke dešava se jednog ljetnog dana na Zmijanju, a slike koje se javljaju čitaocu su toliko žive, upečatljive i nekako „koloritne”, da prosto vape za ilustrovanjem.

-Tako smo dobili nešto potpuno svježe, originalno i zanimljivo. Osim toga, knjiga je i mali, ali i potpuno nov, pa time i značajan doprinos ukupnoj kočićologiji. Uz pripovijetku, knjiga sadrži kratku biografiju Petra Kočića i predgovor priređivača – zaključili su iz Biblioteke.

Kada je riječ o izlobi koja će pratiti promociju, činiće je 15 panoa putem kojih će biti predstavljena Kočićeva priča na posebno dizajniran način i u formatu koji bi građanima bio dostupan na otvorenom prostoru ispred Biblioteke za vrijeme trajanja ovogodišnjeg „Kočićevog zbora“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.