ZAŠTITITI OBJE STRANE: Objavljeno patrijarhovo pismo Krivokapiću

ZAŠTITITI OBJE STRANE: Objavljeno patrijarhovo pismo Krivokapiću

Srpska pravoslavna crkva (SPC) objavila je pismo NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću, u kojem je naveo da će ga nakon sezone godišnjih odmora obavijestiti o stavu Patrijaršije u vezi sa Krivokapićevim prijedlozima koji se tiču Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

Patrijarh Porfirije objasnio je da SPC, kao i u bilo kom drugom poslu, i u ovom želi da sagleda, uvaži i zaštiti interese obje strane, pogotovo što u konkretnom slučaju, obje strane u većini čini isti verujući narod.

„Kao meru pune odgovornosti, Vaše predloge smo uputili određenoj stručnoj komisiji koja treba da utvrdi u čemu je njihov kvalitativni doprinos u odnosu na već utvrđeni, u potpunosti uslagašen i od Vas prihvaćen tekst koji smo nameravali da potpišemo 27. maja tekuće godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu“, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da će članovi stručne komisije po okončanju sezone godišnjih odmora svoju analizu dostaviti Svetom Arhijerejskom Sinodu, koji će Krivokapića potom obavijestiti o stavu Srpske Patrijaršije o ovom važnom pitanju.

U Crnoj Gori je 26. januara 2021. godine na snagu stupio Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim je zvanično okončana borba za očuvanje svetinja u toj zemlji, koja je iznjedrila višemjesečne litije tokom prošle godine.

Protestne šetnje su održavane zbog pravnog akta koji je predviđao otimanje imovine i svetinja SPC u Crnoj Gori.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.