Stanivuković obmanjuje javnost o legalizaciji objekata

Stanivuković obmanjuje javnost o legalizaciji objekata

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, u novom promotivnom spotu hvali se kako je građanima ovog grada omogućio besplatnu legalizaciju objekata.

Legalizacija bespravno izgrađenih objekata nije u domenu lokalnih vlasti ni u jednoj lokalnoj upravi u Republici Srpskoj pa tako ni u Banjaluci. Ovaj problem se rješava na nivou Republike Srpske, a izmjene Zakona o legallizaciji je predložila Vlada Republike Srpske, koji je ove sedmice usvojen u Narodnoj skupštini Reublike Srpske. Zakon ne može donijeti lokalna vlast.

Prijedlog za izmjene Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata zatražio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da se kroz izmjene sadržane u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, legalizacija smatra opštim interesom za Republiku Srpsku.

Ona je navela da su sve lokalne zajednice jednoglasno prihvatile da 2013. godina bude referentna tačka do koje bi svi objekti dobili rješenje o legalnosti.

Iz SNSD-a ranije su rekli da je Stanivukovićev poziv na legalizaciju objekata manipualcija u sami osvit predizborne kampanje. Srđan Amidić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, rekao je ranije za ATV da se na ovaj način pokušava doći do kontakta građana i napomenuo da se legalizacija rješava na novu Republike Srpske

„Ovo što imamo u Banjaluci nije legalizacija nego manipulacija. Vi ste pozvali građane, jedini od svih optina, dali im neke obrasce koje sam i ja mogao da dam. Ta činjenica se koristi u kampanji. Apsolutno je nebitno u kom mjesecu predate zahtjev kada se zakon usvoji. Ovo što imamo u Banjaluci je manipulacija, žele da dođu do telefona građana koji predali zahtjeve da kažu da je za ovo zaslužan neko ko nije zaslužan“, rekao je Amidžić.

(ATV)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.