Tajni plan: Srušiti AKVANU i napraviti stambeno naselje?!

Tajni plan: Srušiti AKVANU i napraviti stambeno naselje?!

„Kad Draško Stanivuković spomene zelenilo, znaj da će ga biti, ali na novom stambenom kvadratu“. Ovako je, u kratkim crtama, upućeni sagovornik „Faktora“, visokopozicioniran u banjalučkoj Gradskoj upravi, objasnio tajni plan gradske administracije za „spas“ jednog od najvećih gradskih gubitaša  „Akvane“.

 

Prema tvrdnjama više sagovornika našeg magazina, upoznatih do u tančine sa tajnim Stanivukovićevim planom za „Akvanu“, iza najavljenog restrukturiranja jednog od najvećih banjalučkih gubitaša skriva se namjera otimačine gradskog zemljišta, izgradnjom luskuznog stambenog naselja u krugu „Akvane“, vrijednog više desetina miliona KM.

Cijeli plan, prema tvrdnjama naših sagovornika, osmislila je grupa tajkuna, bliskih Stanivukoviću i vrhu njegovog koalicionog partnera SPS-a Gorana Selaka, koji namjeravaju da se obogate na izgradnji stanova na ovoj, izuzetno atraktivnoj lokaciji i time naplate izbornu podršku i tajno prikupljanje glasova za Stanivukovića.

 

Plan, u kratkim crtama, podrazumijeva sljedeće: u krugu „Akvane“, gradiće se niz luksuznih stambenih zgrada više spratnosti, koje će biti okružene postojećim vodenim parkom. Idejno rješenje budućeg, luksuznog kompleksa iscrtala je poznata banjalučka projektantska kuća još prije nekoliko mjeseci, s tim da je, naravno, prije same promjene regulacionog plana potrebno pripremiti javnost na tako drastične promjene u krugu „Akvane“, s obzirom na to da ono podrazumijeva betonizaciju većine sadašnjeg kompleksa – objašnjava sagovornik „Faktora“.

Upravo sa tim ciljem, u medijima bliskim Stanivukoviću ovih dana je osvanuo tekst simptomatičnog naslova, i to „Šta bi izvuklo „Akvanu“ iz finansijskog ambisa – Preduzeće grca u dugovima, lijek je ulazak privatnog kapitala“.

U tekstu, citiran je gradonačelnik Stanivuković koji je rekao da imaju pripremljen plan za revitalizaciju preduzeća, tvrdeći da vodeni park  „treba biti otvoren za investitore koji će tu ulagati, graditi i raditi“.

Ovo ćemo ostaviti za bolje vrijeme, jer morate imati stabilnu političku situaciju, dobar teren da biste ušli u tako velike projekte. Teško nam je planirati kada ćemo taj plan predstaviti odbornicima i odrediti neke rokove, obzirom na situaciju u Skupštini grada i mogućnost novih blokada. Pored toga ide i predizborna kampanja, tako da to nije period u kojem te stvari treba potezati – istakao je Stanivuković.

On nije želio da otkriva šta bi se, po tom planu, gradilo na prostoru „Akvane“, osim što je natuknuo da će biti „zadržano zelenilo i da će to biti najveća investicija u gradu u posljednjih 20 godina”.

Iza ovih velikih riječi, tvrde upućeni sagovornici „Faktora“, kriju se zapravo krupni političko- finansijski interesi i potpuno uništenje zelene oaze u srcu Banjaluke, s tim da je realizacija projekta namjerno tempirana za period nakon opštih izbora 2022. godine, s obzirom na bojazan da bi ovaj projekt, onako kako je zamišljen, mogao narušiti, ako ne i uništiti, opoziciju u Banjaluci.

Prema tvrdnjama našeg sagovornika, plan podrazumijeva da se postojeći dugovi „Akvane“ (oko pet miliona KM) „prebiju“ tako što bi se najveći povjerilac – Novak Milaković, vlasnik preduzeća „Novo-teks“ i otac potpredsjednika i odbornika SPS-a Milana Milakovića, „velikodušno“ odrekao potraživanja tako što bi dobio ogromnu parcelu unutar vodenog parka gdje bi gradio luksuzne stambene zgrade.

Taj scenario je, kako tvrde naši sagovornici, razrađen još prije izbora, a što je i bio ključni motiv SPS-a da, prije izbora u potaji, a poslije i javno, radi za Draška Stanivukovića.

Glasovi u kampanji nikada nisu besplatni, a pogotovo podrška interesne grupe okupljene oko SPS-a. Cijena podrške Stanivukoviću biće plaćana zemljištem u „Akvani“, a taj potez će ujavnosti biti predstavljen „spasom“ za ovo gradsko preduzeće, iako se zapravo radi o bezočnom pokušaju otimačine gradskih resursa. Već se sve zna – i kome će se zemlja pokloniti, i ko će graditi, i ko prodavati. Kako je planirano, projekat bi vodila porodica Milaković, s tim da bi izvođač radova bilo preduzeće „Hidroenergo“. Ovo preduzeće je u formalnom vlasništvu Saše Kondića, odbornika gradske skupštine i predsjednika Gradskog odbora SPS-a, iako je opštepoznata stvar da je stvarni vlasnik preduzeća Jelenko Lolić, poslovni partner gradonačelnikovog oca Dragana Stanivukovića, koji se, zajedno sa njim, obogatio na monopolskom poslu sa prodajom pripejd kartica – tvrde sagovornici Faktora.

PAKT ZA GLASOVE

Da je tal sa uticajnom porodicom Milaković i SPS-om na snazi i poslije izbora, svjedoči i to što je „Akvana“ u međuvremenu sklopila novi ugovor o ekskluzivnom snabdijevanju sa „Novo-teksom“, iako su im dužni više od tri miliona KM, dok su odbornici SPS-a, u međuvremenu, izrasli u najvjerniju Stanivukovićevu podršku u gradskom parlamentu.

TAJKUN PROVALJEN

Zanimljivo je da iz gradske administracije i „Akvane“ ćute zbog toga što je „Novo-teks“ u februaru ove godine pred Okružnim privrednim sudom zatražio blokadu i prodaju „Akvane“ kako bi se namirio dug.

I ovaj potez zapravo je dio plana da se situacija prikaže neodrživom i da se, kao, zemljište mora dati Milakoviću. Međutim, niko ne postavlja pitanje zašto Stanivuković, koji se stalno hvali velikim viškom u budžetu, ne učini jednostavnu stvar i u prijedlogu budžeta za 2022. godinu ne predvidi sredstva za izmirenje duga prema „Novo-teksu“ i na taj način riješi situaciju? I vrapcima na grani je jasno da to Grad nikada neće učiniti, jer to nije dogovor sa SPS-om. Dogovor je da se Milakoviću da zemljište, jer će na izgradnji stanova zaraditi trostruko više u odnosu na to kad bi se „samo“ izmirio dug – tvrde naši sagovornici.

Autor: Faktor, tekst je izašao u štampanom izdanju Faktorba br. 26 od 16.decembra .

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.