U Drakuliću služen pomen i položeni vijenci za više od 2.300 ubijenih Srba

U Drakuliću služen pomen i položeni vijenci za više od 2.300 ubijenih Srba

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni vijenci i cvijeće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, koje su ustaše prije 81 godina zvjerski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH general Dragan Vuković.

Vijenac je položio i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

Cvijeće su položili ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentranoj skupštini BiH, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, grada Banjaluke, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, te komandant odbrane Košara pukovnik Ljubinko Đurković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ovo obilježavanje potrebno podići na veći nivo, jer je ovo simbol jednog stradanja, a kako su to ustaše same priznale da je to bio najveći zločin u jednom danu.

„Okupljamo se svake godine ne samo da se prisjetimo nego i da pamtimo ovaj zločin koji je jedan od najmonstruoznijih, jednako tako kako je za Srbe bila i NDH koja je imala samo jedan cilj – da Srbe pobije, prekrsti ili raseli“, rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da srpski narod pokazuje da je njegovo sjećanje snažno. Stevandić je napomenuo da je mnogo poprišta najtežih zločina nad Srbima, koja su kroz pamćenje naroda i stvorila Republiku Srpsku.

„Ovo mjesto učvršćuje jedinstvo, smanjuje političke razlike i čini nas boljim i čestitijim ljudima i odgovornijim za svoju budućnost“, rekao je Stevandić novinarima.

On je izrazio nadu da će istorijske činjenice o ovom događaju buduće generacije učiti u svojim čitankama, kako bi im bile putokaz kako da čuvaju sebe, ali i Republiku Srpsku.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je spomenik stradalima u Drakuliću i okolnim mjestima jedan on mnogobrojnih koji širom Republike Srpske svjedoče o teškoj borbi srpskog naroda za opstanak, slobodu, istoriju, ali i budućnost.

„Zato nam je dužnost danas da ovdje dođemo, da se poklonimo sjenama onih koji su živote dali za slobodu“, rekao je Stanivuković.

Polaganju vijenaca prethodila je Sveta liturgija u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić, koju je služio NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog „Tjelesnog zdruga Ante Pavelića“, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

autor.ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.