Obilježena 82. godišnjica stradanja 2.135 Srba u Drakuliću, pokolja bez metka

Obilježena 82. godišnjica stradanja 2.135 Srba u Drakuliću, pokolja bez metka

U Drakuliću služen pomen i položeni vijenci.

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, koje su ustaše prije 82 godine zvjerski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.

Nakon pomena, koji su služili sveštenici Banjalučke eparhije, položeni su vijenci i cvijeće.

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Еgić i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Vijenac je položio i konzul Srbije u Banjaluci Dragan Protić.

Cvijeće su položili ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, delegacije Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, grada Banjaluke, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a

Polaganju vijenaca prethodila je Sveta liturgija u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u naselju Drakulić, koju je služio episkop Jefrem.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog „Tjelesnog zdruga Ante Pavelića“, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

autor:nhttp://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.