Banjaluka: Prihvaćen Nacrt budžeta grada za 2022. godinu

Banjaluka: Prihvaćen Nacrt budžeta grada za 2022. godinu

Počelo je aktuelnim časom, a nakratko je prekinuto zbog verbalnog sukoba odbornika Narodnog pokreta „Banjaluka zove“, Saše Lazića i SNSD-ovog odbornika, Borivoja Obradovića.

 

Sve ovo zbog polemike oko stanja na UKC-u. Saša Lazić se osjetio prozvanim, kada je Borivoje Obradović rekao da situacija u najvećoj zdravstvenoj ustanovi nije katastrofalna kako oni predstavljaju, pozivajući pojedine odbornike i gradonačelnika da posjete Klinički centar.

„Opet se pokušava praviti situacija da tamo ništa ne valja, pogotovo u vrijeme pandemije. Svakako su ljudi u panici, ne treba izazivati paniku. Ja bih volio da gradonačelnik, predsjednik Skupštine i neki od odbornika odu gore i obiđu UKC, pa da nam tada stvarno kažu kakvo je stanje, a ne ovako paušalno da iznosite komentare“, rekao je Borivoj Obradović, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

UKC Republike Srpske od sada više nije pijun i neće biti žrtva laži i populističkih politika trenutnog gradonačelnika Banjaluke, poručuju iz najveće zdravstvene ustanove.  Očigledno je, kažu, da ga ne interesuju pacijenti, porodice pacijenata, niti zdravstveni radnici nego iskuljučivo njegova lična samopromocija.

„Era odgovaranja na izmišljotine je završena. Više ne učestvujemo. Grad Banja Luka nije vlasnik Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ne učestvuje nijednom konvertibilnom markom, niti je gradonačelnik Stanivuković, ni njegova porodica ikada dala marku donacije za razliku od brojnih drugih“, saopšteno je iz UKC-a Srpske.

Nismo zaboravili činjenicu da je Stanivuković jedini gradonačelnik koji je zdravstvene radnike Banjaluke poslao na Ustavni sud kako bi izbjegao plaćanje pomoći od 500 maraka, koju do dan danas nije isplatio, dodaju sa UKC-a. Zašto sredstva još uvijek nisu isplaćena pitaju se i iz Skupštinske većine. Gradonačelnik na to odgovara “ne može preko noći”.

„Ne mogu preko noći da se potpišu ugovori za zdravstvenim ustanovama. Kad budu potpisani, kad se vidi brojno stanje radnika, biće isplaćeni“, kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

„Pa prije 15 dana je gradonačelnik na pres konferenciji rekao ove sedmice ću uplatiti, pa onda prošle sedmice na pres konferenciji opet je rekao da će te sedmice uplatiti, a nije uplatio ni pretprošle ni ove“, ističe Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Nije gradonačelnik zaboravio samo zdravstvene radnike. U nacrtu budžeta, teškog skoro 160 miliona, nema obećane pomoći prevoznicima. Većina je podržala nacrt, pod uslovom da Stanivuković ispuni obećanja. Ali nisu optimistični.

Prevoznici su u velikim gubicima zbog pandemije i smatram da trebaju dobiti subvencije, a ne samo plaćanje karata penzionerima, što na budžet prevoznika nema nikakav uticaj, kaže predsjednik Skupštine Mladen Ilić.

„Ako bi mi uspjeli te subvencije prema njima, npr. pomoći pri kupovini novih autobusa, jer znamo da je star taj prosjek godina autobusa u BL, ili ako neke druge stvari možemo unaprijediti to bi bile konkretne mjere njima.  Prebacivanje finansiranja njima u suštini ne znači ništa. Da li finansirao penzioner sebi kartu ili grad Banjaluka njima ne odgovara“, izjavio je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

U neformalnom dogovoru rečeno je da će kolegijum za narednu sjednicu Skupštine grada biti 29 novembra. To znači da će skupštinsko zasjedanje u kome će se razmatrati rebalans budžeta biti u prvoj sedmici decembra.

 

Izvor: ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.