Rusija traži sjednicu SB UN o BiH – U utorak zasijedanje

Rusija traži sjednicu SB UN o BiH – U utorak zasijedanje

Rusija traži sjednicu SB UN o BiH

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o BiH, na zahtjev Rusije, najverovatnije biti održana 30. aprila

Dačić je dodao da je Rusija tražila zakazivanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti o BiH.

„I najvjerovatnije će biti kako stvari stoje od noćas. Slovenija je to osporavala, a Malta traži zatvorenu sjednicu – da li će biti, neće biti. U maju se očekuje redovna sjednica Savjeta bezbjednosti o BiH“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da će, prema informacijama od noćas, sjednica biti 30. aprila i da će se obratiti, najvjerovatnije onlajn, ako ne dobije vizu, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Dodao je da će vjerovatno neko govoriti sa muslimanske strane iz BiH, ali da se još ne zna ko.

„Onda će biti redovna sjednica o BiH vjerovatno sredinom maja“, rekao je Dačić za TV Prva.

Rusija traži sjednicu SB UN o BiH

Istakao je da je rezolucija o Srebrenici sada u proceduri razmatranja i da je uspjeh Srbije što je uspjela da se o ovoj temi ipak porazmisli.

„Mislim da bi najveći broj zemalja volio da to uopšte ne bude sada na dnevnom redu.

Čak i oni koji su sponzorisali ovu rezoluciju se nalaze u nezgodnom položaju kako da se izjasne, što je dokaz da je to jedan apsolutno nepromišljeni politički gest koji očigledno ima druge neke skrivene namjere.

To su namjere očigledno vezane za pritisak na Srbiju, kao nezavisnu zemlju koja vodi samostalnu spoljnu politiku, koja se bazira na našim nacionalnim i državnim interesima“, rekao je ministar.

Dačić je ponovio da ovo pitanje oko rezolucije o Srebrenici može da izazove veliku nestabilnost u regionu i da je potpuno kontraproduktivno.

„Oni sigurno neće odustati od te rezolucije, osim ako ne budu primorani od strane onih koji su joj predložili tu rezoluciju.

Mislim, Njemačka sigurno neće odustati, ali možda ove neke druge zemlje.

Neće biti 2. maja, a kada će biti, vidjećemo. Mi tu borbu nastavljamo“, naglasio je Dačić.

autor: agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.