Banke i fondovi iz Engleske, SAD-a, Njemačke i Švajcarske kupili obveznice Srpske

Banke i fondovi iz Engleske, SAD-a, Njemačke i Švajcarske kupili obveznice Srpske

Vlada Republike Srpske je na večerašnjoj posebnoj sjednici donijela Odluku o prihvatanju zaduženja Srpske emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

„U skladu sa usvojenim Budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za ovu godinu, Republika Srpska je, putem Ministarstva finansija 20. aprila uspješno iskoristila povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u evrima u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75 odsto“, saopšteno je iz Bira za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

U saopštenju se navodi da će obveznice biti izlistane na Londonskoj berzi kao jednoj od najvažnijih i najregulisanijih svjetskih berzi.

„U transakciji je učestvovalo više od 54 fonda, banke i ostala kvalifikovana investitora sa diverzifikovanom geografskom lokacijom, od kojih su najveći i najznačajniji iz: Velike Britanije, SAD, Švajcarske, Njemačke, te samo jedan finansijski investitor iz Republike Srpske“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade naglašavaju da je Republika Srpska ovom transakcijom nastavila da aktivno upravlja javnim dugom i u vrijeme krize izazvane pandemijom virusa korona.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.