Dodik oštro odgovorio Izetbegoviću: Neprihvatljivi pozivi na rat i teške riječi

Dodik oštro odgovorio Izetbegoviću: Neprihvatljivi pozivi na rat i teške riječi

Republika Srpska ne želi rat, niti ga priziva, naglasio je lider SNSD-a Milorad Dodik te pozvao predstavnike Federacije BiH i druga dva konstitutivna naroda na razgovore o budućnosti BiH.

Dodik je naglasio da je cilj razgovora pronalazak uravnoteženog rješenja kojim bi bili zadovoljni svi – i entiteti i konstitutivni narodi.

„To je naš odgovor na pozive na rat iz Federacije BiH koji neprekidno stižu. Pozivi na rat Bakira Izetbegovića i teške pogrdne riječe kojima etiketira cijeli srpskog narod su neprihvatljive i nisu dobrodošle.

Mi ovdje hoćemo da uredimo život onako kako mi hoćemo i predlažemo Izetbegoviću razgovor, iako je uputio uvredljive poruke koje prevazilaze sve što je do sada rečeno“, istakao je Dodik na konferenciji za novinare, nakon sastanka vladajuće koalicije na Mrakovici.

On je poručio da je primarni cilj Republike Srpske mir, a ne rat.

„Mi nećemo ratovati, niti se pripremamo za rat. Ovo što pričaju Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović je samo retorika gubitnika jer nemaju sljedbenike za tako nešto“, naglasio je Dodik.

On je istakao da Srpska želi da razgovara o stabilizaciju i miru, o Ustavu i Dejtonu bez stranaca, te da želi dogovor o budućnosti BiH koji će se poštovati.

„Ako to ne može da postignemo, sasvim je svrsishodno da razgovaramo i prihvatimo inicijative koje se sve češće čuju o mogućnosti da se raziđemo na miran način. Srpska se neće razići ratom, ali ako ne bude inicijativa koje Srpskoj daju dovoljno prostora da se uspješno razvija, naravno, da imamo pravo da razmišljamo o razdruživanju“, poručio je Dodik.

On je naglasio da je svima u Srpskoj cilj stabilna i ekonomski jaka Republika Srpska, što ona i jeste.

„Mi nismo ni za kakav rat, mi nećemo povesti rat da bi Srpska bila samostalna, mi ćemo Srpsku braniti, ali prije toga hoćemo svima da kažemo da mi ovdje imamo pravo, ovo je naš grunt i ovo je Republika Srpska koja nama pripada i svim ljudima koji ovdje žive.

Mi ne tražimo da uređujemo odnose u FBiH, ali neće niko više da uređuje odnose ni u Republici Srpskoj, ni Valentin Incko, ni američki ambasador ni bilo koji drugi i dosta nam je više te vrste priče“, naglasio je Dodik.

Najavio je u narednih 15 dana razgovore o povećanju plata u javnom sektoru na prosjek veći od 1.000 KM i da će se tražiti modaliteti da se poveća plata i u realnom sektoru.

Lideri političkih stranaka vladajuće koalicije poručili su da očekuju jedinstven pristup ovim pitanjima i od opozicije.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.