Američka crna lista puna imena iz Srpske i BiH

Američka crna lista puna imena iz Srpske i BiH

Američka crna lista puna imena iz Srpske i BiH.

Američka crna lista krije još imena iz Republike Srpske i BiH koja bi ubrzo mogla da isplivaju u javnost.

Nakon što su objavljena imena najbližih saradnika predsjednika Republike Srpske, ovaj put na listi bi mogli da se nađu i politički lideri iz drugog entiteta. Da je crna lista puna imena potvrdio je bivši američki diplomata Džonatan Mur.

„I na ljude koji nisu samo sa strane Dodika. Naravno i na Bošnjake i na Hrvate. Koji su nesposobni i koji su spriječili napredak. To je namjera Američke vlade. Koristiti sankcije, uticati na ljude da bi moguće promijenili svoje stavove i svoju retoriku“, rekao je Džonatan Mur.

Spekuliše se da bi sankcije mogao da dobije i lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Međutim njegovi najbliži saradnici kažu da za to nema šanse. Sankcije kome god da su upućene nisu dobra poruka, smatraju analitičari.

„Te kazne do sada u BiH nisu poručile nikakav uspjeh. Mislim da su imale više štete kako za unutrašnje prilike u BiH tako i na gledanje prema politici koju provode Sjedinjene američke države. Ono što nama apsolutno više ne treba u BiH jeste bilo kakvo sankcionisanje koje me podsjeća na kažnjavanje u školama“, rekao je Zoran Krešić, analitičar iz Mostara.

Sve informacije o nekakvim bezbjednosnim prijetnjama u BiH prikupila je američka obavještajna služba. Zanimljivo je ko im dostavlja spisak onih koje bi trebalo sankcionisati.

„Intenzivno to rade putem medija i društvenih mreža, da na različite načine vrše pritiske, vrbovanje ljudi putem nevladinih organizacija i putem opozicionih partija u sistemima zemalja u kojima oni žele da imaju određen uticaj“, rekao je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci.

Amerikanci su nedavno zbog proslave Dana Republike Srpske uveli sankcije saradnicima Milorada Dodika koji je i sam na crnoj listi. Nisu radili onako kako amerikanci misle da treba. I dok propagiraju slobodu govora, kakva je to sloboda, najbolje govori to što su udarili na medije i uveli sankcije našoj televiziji.
Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.