Inicijativa Amidžića: Bez PDV-a pri kupovini prve nekretnine

Inicijativa Amidžića: Bez PDV-a pri kupovini prve nekretnine

Bez PDV-a pri kupovini prve nekretnine.

Ministarstvo finansija i trezora BiH na čelu sa Srđanom Amidžićem ima namjeru pokrenuti postupak za izmjene i dopune Zakona o porezu čime bi uveli poreske olakšice, odnosno oslobađanja od plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve punoljetne osobe.

„Obavještavamo Vas da Ministarstvo finansija i trezora BiH ima namjeru pokrenuti postupak za izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (Objavljen u „Službenom glasniku BiH“, br. 9/05; 35/05; 100/08, 33/17 i 46/23), kao i pripadajućih podzakonskih akata. Pomenute aktivnosti u vezi sa izmjenama i dopunama zakona bi imale za cilj uvođenje poreske olakšice, odnosno oslobađanja od plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve punoljetne osobe – fizička lica. Uzimajući u obzir pozitivne efekte ovakvih mjera u zemljama regiona, smatramo da slične prakse trebamo implementirati kroz izmjene i dopune Zakon o porezu na dodatu vrijednost i u Bosni i Hercegovini. Takođe, cijenimo da bi ovakva zakonska rješenja imala višestruke efekte na ekonomiju, ali i demografiju Bosne i Hercegovine i njenih entiteta, naročito u izazovnim vremenima kakva nas očekuju.

S obzirom da bi implementacija navedenih mjera kroz izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost imalo direktne efekte na javne prihode Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te ekonomiju entiteta i njene budžete, ljubazno Vas pozivam da u narednom periodu analizirate efekte predloženih izmjena i dopuna, te dostavite eventualne sugestije na ovaj preliminarni prijedlog, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Oni su napomenuli da ovaj vid poreske olakšice vodi padu javnih prihoda s jedne strane, ali istovremeno je praksa pokazala da usljed rasta tražnje i rasta privredne aktivnosti sektora građevine i svih povezanih sektora dolazi do kompezovanja početnog pada javnih prihoda.

„Namjera je da svako punoljetno lice sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini ima pravo da podnese Zahtjev na povrat PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine, a koja nije bila ranije u prometu (samo novoizgrađene nekretnine). Radi neophodnih analiza kao početni prijedlog poreska olakšica bi podrazumjevala da su kupci oslobođeni, odnosno imaju pravo na povraćaj PDV-a koji se odnosi na 40 m2 stambenog objekta za kupca, i dodatnih 15 m2 za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje/povraćaj za kupovinu prvog stana. Poreski obveznik bi plaćao PDV-e samo na površinu stana koja je veća u odnosu na ovako definisane norme“, saopšteno je iz Ministarstva.

Ovo oslobađanje bi se odnosilo samo za fizička lica koja nisu imala nekretninu u vlasništvu od određenog datuma (recimo 1.1.2006. godine), a što je između ostalog uslovljeno i evidencijama koje se vode u javnim registrima nepokretnosti. Treba naglasiti da bi se ovo pravo moglo iskoristiti samo jednom u životu, tako da se roditelji mogu odlučiti da ne iskoriste ovo pravo za svoju decu, kako bi djeca kada odrastu imala pravo na oslobađanje/povraćaj PDV-a za 40 m2 pri kupovini sopstvenog stana, umjesto za samo 15 m2 u roditeljskom stanu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH bi u tehničkom smislu zaprimala Zahtjev, zatim provjeravala ispunjenost uslove za povrat PDV-a, pa isti odobravala nakon provedenog i završenog upravnog postupka, donošenjem Rješenja.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.