„Trojka“ bez plana o rješavanju krize u BiH

„Trojka“ bez plana o rješavanju krize u BiH

„Trojka“ bez plana o rješavanju krize u BiH.

Kako riješiti krizu u BiH – u strankama trojke iz drugog entiteta i dalje muk. Još nisu objavili nikakvo rješenje, a nije poznato ni da li su ikakav dokument uputili u Brisel.

Iz Republike Srpske prvi su ponudili rješenje. Plan su uputili i Hrvati. Iz SDP-a BiH umjesto plana za deeskalaciju krize, imaju pametnija posla. Po svijetu mole za sankcije vlastima Srpske. U tome je najglasniji Denis Bećirović.

„BiH i Zapad su na prekretnici i zato je hitno potrebno što prije zaustaviti udare na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pozvao sam članice NATO-a da preduzmu dodatne korake s ciljem očuvanja mira i bezbjednosti u BiH“, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Povlačenje posljednje odluke Ustavnog suda BiH i rješavanje pitanja stranih sudija. Vraćanje na izvorni Dejtonski sporazum i objedinjeno rješavanje 14 prioriteta EU. Taj plan iz Republike Srpske već su u Konjicu čuli politički lideri iz drugog eniteta.

„Napisali smo mi i napisala je hrvatska strana, od muslimana nema. Nisu napisali kako oni misle a trebalo je da svi u istom trenutku napišemo da ne znamo šta ko piše. I da onda kažemo ovdje su zajedničke tačke, ovdje nisu. Ili oni stvarno ne mogu da napišu zajednički stav ili ovako nemamo ništa. Ja ne znam o čemu ćemo mi razgovarati tamo“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sastanak SNSD-a, HDZ-a i trojke se bliži. U Srpskoj od trojke i nemaju neka očekivanja.

„Mi smo taj prijedlog imali. Oni nisu imali nikakav prijedlog. Mi smo svoj prijedlog poslali prije nekoliko dana u Brisel. Sada ćemo vidjeti kakav prijedlog će oni dostaviti u utorak radi deeskalacije političke krize u BiH“, kaže predsjednik Naroden skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Iz HDZ BiH poručuju da se mora odblokirati Savjet ministara. To znači da se mora imenovati novi ministar finansija i trezora.

„Da omogućimo da Savjet ministara može normalno da radi i donosi sve odluke koje smo najavljivali da ćemo imati u sedmom mjesecu. A to bi značilo sve one zakone iz područja prava i sukob interesa, VSTS. Imamo i parlament zakazan u ponedjeljak. Da možemo imati produktivnost, naravno tu treba imenovati i ministra finansija“, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Nakon sastanka u Konjicu ništa se nije pomjerilo sa mrtve tačke. Političari trojke ne odustaju od centalizacije BiH, i ne prihvataju prijedloge iz Republike Srpske. Ako tako i ostane, politička kriza u BiH neće tako lako proći.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.