Dodik: Zahvalnost Erdoganu na stavu da BiH sama treba rješavati unutrašnja pitanja

Dodik: Zahvalnost Erdoganu na stavu da BiH sama treba rješavati unutrašnja pitanja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je danas predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na stavu da BiH sama treba rješavati unutrašnja pitanja, bez nametanja sa strane.

„Predsjednika Erdogana doživljavam kao velikog lidera i državnika. Smatram da je to danas pokazao. Njegov odnos prema nama u BiH jeste sa emocijama i simpatijama, ali i sa pragmatizmom koji ukazuje na to kako treba rješavati stvari ovdje u BiH – treba zajedno da donosimo najbolja moguća rješenja bez nametanja sa strane“, rekao je Dodik na konferenciji na novinare u Sarajevu.

Nakon sastanka članova Predsjedništva sa Erdoganom, Dodik je istakao da je turski predsjednik u BiH došao sa paketom pomoći bez političkih uslovljavanja.

„To je nešto što bi moglo da bude primjer i za mnoge druge, a pogotovo one sa Zapada koji ovdje dolaze pomalo bijesni da nam drže lekcije kako treba da organizujemo naše društvo. Prema pravilu, iza toga i takvih postupaka ostave nam nered koji treba da sređujemo dugo godina poslije“, istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je rekao da pragmatičnost turskog predsjednika pomaže u BiH i zahvalio na tome.

„Podržavam pristup da BiH treba da očuva teritorijalni integritet i suverenitet u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ustavna i dejtonska BiH za nas Srbe nije problem, neustavna i antidejtonska BiH je za nas problem i neprihvatljiva“, naglasio je Dodik i dodao da Srbi žele da se sve odvija u okviru Ustava i razgovorom.

On je podržao inicijativu o omogućavanju državljanima BiH i Turske da granicu prelaze na osnovu lične karte, kao i ostala danas razmatrana pitanja – razvoj industrijskih zona i formiranje zajedničkog tima koji će se baviti energetikom, jednom od najvažnijih tema savremenog svijeta.

Dodik je podsjetio da je, zahvaljujući pomoći Erdogana i Turske, BiH proljetos dobila određene količine vještačkog đubriva, što je pomoglo očuvanje poljoprivredne proizvodnje.

Prema njegovim riječima, BiH i Turska dijele određene vrijednosti kada je u pitanju EU, ali je u BiH značajno izgubljen entuzijazam u vezi sa EU, za razliku od Turske koja u tom pogledu ima još pragmatične stavove.

„Naš entuzijazam prije par godina i danas ne može se izmjeriti. Gubi se povjerenje u EU i njenu sposobnost da upravlja procesima i to moramo imati na umu“, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je Turska važna članica NATO-a i jedan od najvećih njegovih finansijera.

„Mi razumijemo njihove unutrašnje razloge koji su doveli do toga da Turska bude članica NATO-a. Jednako tako u BiH, bez obzira na razne prikaze, a ponekad i spekulacije, ne postoji konsenzus o članstvu“, podsjetio je Dodik i zahvalio Erdoganu na dobijenim pojašnjenjima u vezi sa ovim pitanjem.

On je istakao da je Erdogan jedan od najznačajnijih lidera ovog dijela svijeta, posebno u vremenu kada Evropa nema prepoznatljive lidere, zbog čega svi moraju pomalo biti zabrinuti.

„Znamo da bez jakih lidera nema ni rješenja i u tom pogledu želim predsjedniku Eroganu sve najbolje, prije svega zdravlje i naravno uspješan posao u rukovođenju složene ne samo unutrašnje situacije u Turskoj nego, rekao bih, regionalne i globalne“, rekao je Dodik.

On je ocijenio da Predsjedništvo nikada nije imalo toliki stepen saglasnosti kao kada je u pitanju turski predsjednik.

„Kada neko dolazi sa Zapada, u najmanju ruku nas trojica smo posvađani, a nekada i taj četvrti koji dolazi. Ovdje imamo jednu dobru i prijateljsku atmosferu i ona je nesumnjivo rezultat onoga što pokazuje i dokazuje sam predsjednik Erdogan. Smatram da je važno da to kažem i da moji ljudi, oni koji mene podržavaju i moj narod, znaju da je predsjednik Erdogan prijatelj svih nas ovdje, pa i srpskog naroda“, zaključio je Dodik.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.