UHAPŠENI ZBOG ZLOČINA NAD SRBIMA U SARAJEVU

UHAPŠENI ZBOG ZLOČINA NAD SRBIMA U SARAJEVU

Pet osoba uhapšeno je danas zbog sumnje da su počinili zločin nad Srbima tokom rata na području Sarajeva.

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su ih slobode na području Kantona Sarajevo, zbog osnova sumnje da su počinili zločin nad srpskim stanovništvom na području Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije.

Nezvanično, uhapšeni s Suljo Hebib, Senad Gadžo, Vahid Alađuz, Nezir Agan i Mujo Vatreš.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade takozvane Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozlijeda koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice.

Stotine civila srpske nacionalnosti bilo je zatvarano, a ubijeno je najmanje njih osam.

Među ubijenima su Radomir Drašković, Borko Stojanović, Radomir Milutinović, Dostimir Nikolić, Gojko Stjepanović, Sekula Mandić, Vitomir Vasović i Maksim Šojić.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da je u ovom predmetu ostvarena značajna saradnja sa policijskim agencijama i institucijama za sprovođenje zakona u BiH, kao i sa pravosudnim institucijama Srbije, s obzirom da se dio oštećenih nalazi izvan BiH.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac, donijeće odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

O ovom i drugim zatvorima u Sarjevu tokom rata Faktor je ranije pisao.

Autor: Faktor

Foto: Ilustracija

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.