„Braća Italije“ vodi sa više od 26 odsto osvojenih glasova

„Braća Italije“ vodi sa više od 26 odsto osvojenih glasova

Prema prebrojanim glasovima sa više od 90 odsto biračkih mjesta, stranka Braća Italije Đorđe Meloni vodi sa više od 26 odsto osvojenih glasova, u odnosu na samo četiri odsto na prethodnim izborima 2018. godine, prenosi Rojters.

 

Nasuprot tome, njen glavni saveznik Liga Matea Salvinija osvojila je, prema trenutnim rezultatima, oko devet odsto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 odsto prije četiri godine, a Meloni je prestigla Ligu i u njenim tradicionalnim uporištem na sjeveru zemlje.

Druga velika konzervativna partija, Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija, osvojila je oko osam odsto glasova.

Izlaznost je bila samo 64 odsto, naspram 73 odsto prije četiri godine, što je, kako navodi Rojters, rekordno nizak nivo izlaznosti u zemlji koja istorijski ima veliko učešće birača.

Desnica je u potpunosti iskoristila italijanski izborni zakon, koji koristi strankama koje stvaraju saveze prije glasanja, a stranke lijevog centra i centra nisu uspjele da se udruže.

Demokratska partija lijevog centra (PD) osvojila je oko 19 odsto glasova, dok je ljevičarski, nesvrstani Pokret pet zvjezdica, postigao oko 15 odsto, što je rezultat iznad očekivanja, navodi britanska agencija.

Centristička grupa „Akcija“ osvojila je tek nešto više od sedam odsto glasova.

(Agencije, foto: EPA-EFE)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.