„Đajić učinio više za korisnike Daun sindrom centra nego bilo ko“

„Đajić učinio više za korisnike Daun sindrom centra nego bilo ko“

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić rekao je da je Vlado Đajić, kao ambasador ovog centra, najviše doprinio da osobe sa Daunovim sindromom u Republici Srpskoj budu društveno vidljive i da je poražavajuće da bilo ko koristi njegovo ime u negativnom kontekstu.

„Đajić je kao ambasador Daun sindrom centra najviše doprinio da osobe sa Daunovim sindromom u Republici Srpskoj budu društveno vidljive, da prošire socijalne kontakte i postanu društveno korisne“, rekao je Jelić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On smatra da je tužno da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nijednim gestom nije učinio da jedini centar za socijalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom dobije pomoć grada.

„Još je tužnije što se osjeća dovoljno kompetentnim da priča o invalidnosti osoba sa Daunovim sindromom i koristi igre riječi zarad svojih političkih poena“, kaže Jelić.

On je naveo da je Đajić za samo tri godine, koliko je ambasador osoba sa Daunovim sindromom, učinio više nego bilo ko za korisnike tog centra, podsjetivši da je odluku da postane ambasador Daun sindrom centra donio upravni odbor tog centra na insistiranje osoba sa Daunovim sindromom.

Jelić je naveo da je pod pokroviteljstvom Đajića, koji je i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, osnovana škola fudbala za osobe sa Daunovim sindromom i da je odigrana utakmica osoba sa Daunovim sindromom iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore protiv ministara u Vladi Srpske, a prvi put je osnovana i škola ženskog fudbala.

„Zahvaljući Vladi Đajiću danas imamo i školu atletike za korisnike Daun sindrom centra. On je našim korisnicima omogućio posjetu ekspresivnom art kampu u Herceg Novom, a potom i Pragu i Beogradu. Tokom pandemije virusa korona Đajić je organizovao onlajn radionice na kojima su učestvovale osobe sa Daunovim sindromom iz Norveške, Austrije, Srbije, Crne Gore“, naglasio je Jelić.

On je rekao da je Đajić ličnim sredstvima obezbijedio stipendiju studentima koji obavljaju praksu u Daun sindorm centru, a jedan od njih od nedavno je i zaposlen, ističući da je njegovom donacijom i opremljen Daun sindrom centar.

„Zahvaljujući Vladi Đajiću, udruženje Daun sindrom centar Banjaluka postalo je ustanova socijalne zaštite, prvi centar i nažalost jedini centar za socijalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Naš ambasador pokrenuo je međunarodni književni klub djece sunca, te omogućio potpisivanje ugovora o saradnji sa najvećom ruskom organizacijom osoba sa Daunovim sindromom iz Moskve“, rekao je Jelić.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.