„DOČEKALI SMO PRIJATELJA SRPSKE“: Posvećen istini, pravdi i slobodi

„DOČEKALI SMO PRIJATELJA SRPSKE“: Posvećen istini, pravdi i slobodi

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je posjeta dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea veliko zadovoljstvo i čast Republici Srpskoj.

Dodik je rekao novinarima da Srpska prati njegov rad, napomenuvši da je Handke čovjek posvećen istini i umjetnosti, te da priznanja koje do sada dobio govore sve o njemu.

„Posjeta Handkea za Banjaluku je dan u kome dočekujemo prijatelja i čovjeka za koga gajimo najbolja osjećanja zahvalnosti za sve što je učinio u svom životu i svom djelu“, rekao je Dodik novinarima nakon što je sa rukovodstvom Srpske ugostio dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Dodik je naglasio da je Handke pisac čiji je književni opus izuzetne vrijednosti, a njegova riječ nije zatrovana mržnjom, već pravdom, istinom i slobodom.

Ovom prilikom Dodik je poklonio Handkeu bocu domaće rakije.

Zajedno sa Dodikom, Handkea su u zgradi Vlade Srpske u Banjaluci ugostili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena „Velika nagrada Ivo Andrić“.

Biće upriličen okruglo sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Handkea govoriti Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Handke je dobitnik „Velike nagrade Ivo Andrić“ Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Srpskoj tokom 2020. godine „Drugi mač – Majska povest“.

Veliki austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine, a najpoznatija njegova djela su: „Golmanov strah od penala“, „Kratko pismo za dugo rastajanje“, „LJevoruka žena“, dramski komad „Kaspar“, zbirka poezije „Unutrašnji svijet spoljašnjeg svijeta unutrašnjeg svijeta“.

Tu su i djela: „Spori povratak kući“, „Ponavljanje“, „Još jedanput za Tukidida“, „Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Drine i Morave“ ili „Pravda za Srbiju“, „Moravska noć“, „Veliki pad“…

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.