NISU ME SPRIJEČILI „JAKI VJETROVI“: „Dugačka je Lajkovačka pruga…“

NISU ME SPRIJEČILI „JAKI VJETROVI“: „Dugačka je Lajkovačka pruga…“

Nobelovac Peter Handke izjavio je danas u Banjaluci da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos jakim vjetrovima koji su bili protiv toga.

„Srećan sam što sam ovdje. Ovo je veliki trenutak za mene“, rekao je Handke novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

On je naglasio da njegove impresije najbolje opisuju stihovi čuvene pjesme nedavno preminulog Predraga Živkovića Tozovca „dugačka je Lajkovačka pruga…“.

Handke je naveo da je prije 20 godina posjetio kuću u kojoj je odrastao nobelovac Ivo Andrić.

Reditelj Emir Kusturica izjavio je u Banjaluci da je danas za Republiku Srpsku svetkovina, jer se prvi put u svijetu dešava da nobelovac (Petar Handke) posjeti grad (Andrićgrad), koji je posvećen nobelovcu (Ivi Andriću).

„Najsrećniji sam, jer sam doveo čovjeka koji je od sedamdesetih godina prošlog vijeka zadržao istu vjeru u umjetnost kao svetu stvar. Da je drugačije, Handke ne bi bio ono što jeste“, rekao je novinarima Kusturica.

On je istakao da je Handke jedna od najznačajnijih zvanica koje se mogu dočekati u Republici Srpskoj.

Spomenik nobelovcu Peteru Handkeu, koji je nedavno postavljen u Banjaluci, danas je imao priliku da vidi ovaj veliki austrijski književnik.

Handke je zajedno sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te srpskim rediteljom Emirom Kusturicom posjetio lokaciju na kojoj je spomenik nedavno postavljen.

Spomenik se nalazi kod zgrade Vlade gdje je nedavno izgrađen novi hotel firme „Integral“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.